Dirk Hamelinck, CEO Deltaray en Kurt Hensen Vice President Corporate & Business Development Europe Averna

Miljoenen om van Houthalens bedrijf wereldspeler te maken

Diverse investeerders, waaronder LRM, hebben 4,2 miljoen euro samengebracht om het bedrijf Deltaray uit Houthalen-Helchteren te helpen bij de internationale doorbraak. Deltaray heeft een technologie ontwikkeld om via röntgenfoto's voorwerpen te scannen en ze in 3D aan een kwaliteitscontrole te onderwerpen.

Deltaray heeft investeringsfonds Industrya, bestaande investeerder LRM en enkele privé-investeerders overtuigd om 4,2 miljoen euro in de onderneming te stoppen. Daarmee zal de wereldwijd gepatenteerde technologie voor de 3D-kwaliteitscontrole van producten, verder in de markt worden gezet.

De tool van Deltaray laat toe om voorwerpen met x-ray te scannen en die scans aan de hand van Artifical Intelligence (AI) in 3D te analyseren en te inspecteren. Zo kan de interne kwaliteit van elk product op een automatisch gecontroleerd worden in de productielijn, zonder impact op de doorloopsnelheid.

Het bedrijf uit Houthalen-Helchteren (Greenville) zal het verse kapitaal aanwenden om deze 3D-technologie verder te ontwikkelen. Via volautomatische inspectiemachines en speciale kits (beschikbaar in september 2022) zullen machinebouwers en automatiebedrijven de Deltaray-technologie kunnen integreren in hun eigen automatie en in oplossingen voor hun klanten. Het mag niet verbazen dat Deltaray voor deze ontwikkeling heeft samengewerkt met Averna Technologies, het Hasseltse bedrijf dat werd grootgemaakt door Kurt Hensen en Roel Geraerts, en gespecialiseerd is hoogwaardige inspectietools voor kwaliteitsmetingen.

“X-ray wordt vandaag al ingezet voor steekproefgewijze kwaliteitscontroles,” zegt CEO en co-founder Dirk Hamelinck, “maar wat Deltaray zo uniek maakt, is de snelheid waarmee onze technologie dat kan. Die is immers honderd keer sneller dan de huidige alternatieven. We scannen letterlijk élk product volautomatisch op de productievloer aan de normale productiesnelheid. Op die manier worden onverwachte fouten onmiddellijk zichtbaar.”

LRM is overtuigd van de slaagkansen voor Deltaray. “Hun intelligente technologie verlegt alle bestaande grenzen en speelt perfect in op de trend van industrie 4.0, waarbij flexibele, geconnecteerde en datagedreven productie de norm wordt en data en controle steeds belangrijker worden”, zegt Tom Aerts, Head of Investments bij LRM. "In combinatie met het ervaren managementteam, de strakke link met de kennisinstellingen Imec en Universiteit Antwerpen en het vertrouwen van Industrya, geloven we heel erg in de verdere groei van Deltaray.”