faillissement (1)

Minder faillissementen in België, maar in Limburg: +25%

In het algemeen: het aantal faillissementen in ons land daalt. Althans, in sommige provincies. Want wat zien we in Limburg? Ten opzichte van juni verleden jaar noteren we hier maar liefst 24,62% méér faillissementen. Vooral in de afwerking van de bouw, garages én transport is het huilen met de pet op, zo blijkt uit de maandelijkse studie van GraydonCreditSafe.

De cijfers zijn hard: binnen het Vlaamse Gewest noteren we dit semester met 3.537 uitspraken een absoluut record en ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar (+5,11%). De langetermijntrend is dus duidelijk stijgend. Met 417 uitspraken in de eerste jaarhelft doet Limburg het heel slecht. Vooral in het voormalige arrondissement Hasselt (+2,7%) was het huilen met de pet op. Als we alleen de maand juni in beschouwing nemen, is het in het voormalige arrondissement Tongeren dat de klappen vielen (+65% vgl met juni 2023).

De bouw bloedt

En wie zijn nu die onfortuinlijke ondernemingen? Volgens de cijfers komen ze vooral uit de bouw. Die sector verpulvert alle records. Vooral in de afwerking, dus de laatste fase van het bouwproces, zijn er veel ondernemingen die sneuvelen. Vaak is het geld van de klanten op, en leidt een uitstel van betaling de faling bij de leverancier in. Maar ook de sterk gestegen prijzen van de materialen, de
sterk gestegen loonkosten en de hoge intrestvoeten spelen een rol. Limburg bloedt nog harder, want wij tellen nu eenmaal een groot aantal aannemers in de afwerking. De cijfers liegen er niet om: de Limburgse bouw kende een stijging van de faillissementen met maar liefst 37,78%, veruit het hoogste in ons land.
Deden het ook erg slecht: bij de garagehouders sneuvelen alle (negatieve) records. Reden? De elektrische voertuigen hebben geen of nauwelijks onderhoud nodig én een aantal merken concentreren zich op de rechtstreekse internetverkoop. Blijft ook altijd hoog: de transportsector. Meer nog: het gaat nu over het op één na hoogste aantal faillissementen ooit.

Hopen op beterschap…