Big Bazar Foto: rr

Moederhuis van Big Bazar failliet verklaard

In Nederland is na het faillissement van koopjesketen Big Bazar in september 2023, nu ook het moederbedrijf failliet verklaard. De Belgische winkels zitten in een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Big Bazar heeft nog drie Limburgse vestigingen (na de sluiting van Sint-Truiden): in Lommel, Lanaken en Tongeren.

Het nieuws van het faillissement wordt bevestigd door een van de curatoren die het faillissement moeten afwikkelen aan de Nederlandse zender RTL.

De koopjesketen ging in september na maandenlange rechtszaken van gedupeerde schuldeisers over de kop. Het bedrijf telde ruim 100 winkels en 1.300 werknemers.

Destijds bleef het moederbedrijf buiten het faillissement, tot nu. De rechter sprak het faillissement van Big Bazar Holding vorige week uit, zegt RTL. “Er waren legio schuldeisers, maar tot nu toe had niemand het faillissement van de holding aangevraagd”, aldus curator Wybe Mollema.

Intussen zit ook de Belgische keten van Big Bazar, met volgens de website nog acht winkels, waarvan drie in Limburg, in moeilijkheden. Het bedrijf zit in een procedure van gerechtelijke reorganisatie.

De Belgische winkels werden na het faillissement van de keten in Nederland overgenomen door het management in België. Met de gerechtelijke reorganisatie is Big Bazar België tijdelijk beschermd tegen schuldeisers en krijgt het de tijd om een reddingsplan uit te werken.

Volgens RTL heeft de failliete boedel van Big Bazar in Nederland overigens nog een miljoen euro van het Belgische bedrijf tegoed. “Dat gaat om winkelvoorraden die door het Nederlandse bedrijf aan het Belgische zijn geleverd, maar niet zijn betaald”, aldus de curator. (b)