Mousserend fruitbier is Limburgse wereldprimeur

Een genootschap van Limburgse bier- en wijnliefhebbers uit Jesseren (Borgloon) heeft een gamma samengesteld van unieke Belgische bieren met bubbels. Het mousserende bier, gemaakt van brouwsels uit de wereldvermaarde brouwerij Oud Beersel, mikt op de wereldwijde export en leent zich uitstekend tot combinaties met typische gerechten.

De ambachtelijke brouwers van Bzart, die een eigen wijngaard uitbaten in Jesseren en al jaren experimenteren met het ‘champagniseren’ van bieren, hebben enkele jaren geleden bij Brouwerij Oud Beersel de voorraad van de Oude Geuze (2007) en Oude Kriek (2008) opgekocht. Deze brouwsels zijn tientallen keren wereldwijd bekroond als beste bieren ter wereld. "Vervolgens hebben we volgens de traditionele methode bubbels toegevoegd aan het bier, en dit proces op punt gesteld in samenwerking met de eveneens wereldvermaarde professor Dirk Naudts van de Proefbrouwerij in Lochristi", zegt Luc Dirkx, initiatiefnemer van Bzart (foto). "Zo krijg je de unieke combinatie van een feestelijk glas bubbels met de smaak van de beste Belgische bieren." Zeker qua geuze en fruitbier is dit een wereldprimeur.

[caption id="attachment_14815" align="alignleft" width="300"] (Foto: Rudy Eurlings)[/caption]

Foodparing in Magis
Bzart heeft eerst proeven gedaan met mousserende brouwsels van blond bier, gemaakt bij het Jessenhofke in Kuringen (Hasselt). Pas toen dit op punt stond, is het proces van de kriek en geuze in gang gezet. Wie het geproefd heeft, is alvast erg enthousiast. "Deze producten lenen zich uitstekend voor foodparing”, zegt Dimitry Lysens, chef-kok van het met 1 Michelin-ster bekroonde restaurant Magis in Tongeren. “Onze klanten verwachten een unieke culinaire ervaring. Dit gamma van bubbelende bieren is een smaak die hen verrast. De verscheidenheid in het gamma laat combinaties toe met gerechten die een mooie tandem vormen.” En ook chef-kok Johan Haiverlain, die boven Magis de Brasserie Bis uitbaat, combineert de gerechten erg vakkundig met de Bzart-bieren.

De hele voorraad Bzart is inmiddels al verkocht aan sterrenrestaurants en buitenlandse liefhebbers. "We houden het ambachtelijk, maar drijven de productie geleidelijk op", besluit Dirkx. “En begin volgend jaar volgen nog andere soorten, zoals de Bzart Single Hop en een Framboise.”