nadia jansen222

Nadia Jansen: “Vrouwen die willen ondernemen krijgen vandaag alle kansen”

Last but not least in onze voorstelling van de genomineerden voor onze wedstrijd voor de Strafste Onderneemster van Limburg: Nadia Jansen, CEO en eigenaar van Group Jansen uit Zonhoven. Zij maakt samen met 4 andere onderneemsters nog kans op de prestigieuze titel die wordt toegekend door Made in Limburg en Het Belang van Limburg. Stemmen kan nog tot zondagavond!

Haar vader had dan wel een succesvol bouwbedrijf uit de grond gestampt, maar dat dochter Nadia er aan boord zou gaan, stond allerminst in de sterren geschreven. “Ik ben eerst gaan werken bij Deloitte, en heb me dan gevestigd als zelfstandig consultant”, blikt Nadia Jansen terug. “Mijn eerste opdracht was toevallig voor het bedrijf van mijn vader. Ik moest er de kostprijscalculatie op punt zetten. Zo ben ik erin gerold. Daarna vroegen ze mij als CEO ad interim, en kijk: ik ben blijven plakken en werk er dus nog steeds.”

In 2008, vlak voor de crisis uitbrak, werd Nadia eigenaar van het familiebedrijf. “We zijn toen direct in heel woelig weer terechtgekomen. Het was hard, maar daar zijn wel de fundamenten van vandaag gelegd. What doesn’t kill you makes you stronger. We hebben toen de hele strategie in vraag gesteld en bijgestuurd, met ankerpunten als een grotere risicospreiding, verticale integratie en het opzoeken van niches. Zo waren we destijds bijna uitsluitend actief als onderaannemer in Belgische kantorenmarkt. Vandaag zijn we een allround bouwgroep, met 835 werknemers en 245 miljoen euro omzet. Dat realiseren we met een aantal productiebedrijven in België, Nederland en Portugal, en met binnen- en buitenlandse projectenbedrijven, zoals in Duitsland. We gaan nu ook de integrale ontwikkeling van bouwconcepten voor onze rekening nemen. Zo staat er een reeks van privéklinieken op stapel, waar we later graag meer over vertellen.”

Ben je het ‘glazen plafond’ al tegengekomen?
“Vroeger zeker wel, ik ben er vaak tegenaan gebeukt. Maar vandaag de dag is dat véél minder het geval. Ik vind dat de kansen die vrouwen krijgen om te ondernemen en een bloeiende carrière uit te bouwen, nooit zo groot zijn geweest. Als je ervoor wilt gaan, dan gaat het ook. Soms is het zelfs makkelijker om als vrouw je ambities waar te maken. Heel veel organisaties beseffen dat er een evenwicht nodig is tussen man en vrouw, en ze staan dan ook open om op een andere, meer gedifferentieerde manier, zaken te doen. Zelf houden we daar bij Group Jansen veel rekening mee. Het is de mix van mannen en vrouwen die maakt dat we een sterk team zijn, met verschillende invalshoeken, meningen, waarden,… Dat heeft niets dan voordelen.”

Waarom zouden vrouwen meer moeten ondernemen?

“Het geslacht doet er niet echt toe. Je moet ondernemen als je het voelt. Dan moet je ervoor gaan, of je nu man of vrouw bent. Een onderneming opstarten is tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger. Je krijgt meer en beter advies, de drempel om te starten is lager. Er liggen dus kansen voor iedereen. Ook al durven mannen van nature misschien iets meer risico’s nemen, ook voor vrouwen is er geen reden om het niet te doen.”

Voel je jezelf een rolmodel als vrouwelijk ondernemer?

“Ja, dat wel, zeker in onze sector. Niet zozeer ik persoonlijk, maar ons bedrijf is een toonbeeld van diversiteit. Dat we sterk groeien en onze mensen hier graag werken, is een bewijs dat onze organisatie iedereen kansen biedt om zich te ontplooien. Wie ambitie en talent heeft kan hier een mooi carrièrepad uitbouwen, los van geslacht, leeftijd, geaardheid, religie, of wat dan ook. Iedereen mag hier zichzelf zijn, en daar zijn we graag een mooi voorbeeld van.”

Waarom zou jij De Strafste Onderneemster van Limburg kunnen zijn?
“Een persoonlijke prijs is mooi, maar zal altijd de verdienste zijn van het hele bedrijf. Iedereen bij Group Jansen is straf, en alleen kan je niets. Mijn rol is vooral om anderen te stimuleren, om hun zelfvertrouwen te geven en hen bij te staan in de dagelijkse battle die ze voor het bedrijf voeren. Een persoonlijk stokpaardje is wel de zorg voor het welzijn van onze mensen. Ik geloof heel sterk dat als je investeert om je collega’s gezond, energie, krachtig en blij te maken, dat je daar als bedrijf enorm veel voor terugkrijgt. Zo maak je jezelf bovendien aantrekkelijk als werkgever. Nu we het er toch over hebben: ga eens op YouTube kijken naar de paaldansers en de andere profielen die we bij Group Jansen zoeken… Misschien zit er iets voor jou bij?”

Stemmen voor één van de vijf genomineerden kan tot en met 3 maart via deze link!