Nieuws Limburg Nelissen krijgt er 19 hectare bij voor uitbreiding

Nelissen krijgt er 19 hectare bij voor uitbreiding

Nelissen krijgt er 19 hectare bij voor uitbreiding

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) start het planproces om de groeiplannen van Nelissen Steenfabrieken in Lanaken mogelijk te maken. De baksteenproducent wil de fabriekssite fors uitbreiden: “Groter, duurzamer én goed voor de tewerkstelling”, zegt co-CEO Burt Nelissen.

Nelissen Steenfabrieken ontpopte zich de laatste jaren tot een grote internationale speler in de baksteenindustrie. “Onze ambitie is om nog verder te groeien, en dat kan je gerust letterlijk nemen”, zegt Nelissen. “Het planproces om onze uitbreiding mogelijk te maken werd officieel gestart door Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir.”

“We mogen we rekenen op een groot draagvlak voor onze uitbreidingen”, stelt de CEO. “In juni ontvingen we namelijk al een omgevingsvergunning voor de vergroting van ons tasveld, extra kleiopslag en de realisatie van een groen- en waterbuffer. Maar daar stopt het niet. We willen extra gronden aanboren voor de winning van leem en/of klei. Op korte termijn gaat het om een uitbreiding van 13ha, om daar later nog 6ha aan toe te voegen. Uiteindelijk zal onze site in totaal zo’n 31ha groot zijn. Op dit moment onderzoeken we verschillende mogelijkheden om op deze uitbreidingszone op een duurzame manier groene energie op te wekken.”

Door onze fabriekssite uit te breiden zal de productiecapaciteit verhogen. “Daarnaast zullen we volop inzetten op de ontwikkeling van innovatieve ecologische bouwmaterialen”, aldus nog Burt Nelissen. “Dat is niet alleen goed voor ons bedrijf en voor het milieu, deze inspanningen zullen zeker ook de tewerkstelling in onze regio ten goede komen.”

Over de startnota en de plandoelstelling wordt het advies gevraagd aan Saro en Mina-raad, de gemeente Lanaken, de provincie Limburg en de door de Vlaamse Regering bepaalde adviesinstanties. Ook de ruime bevolking wordt van eind november 2020 tot eind januari 2021 nog geïnformeerd via een consultatie.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.