JCr-010421-Nicolai fruit 01 kopie Foto: Johan De Gendt (CEO) en Peter Nicolai.

Nicolaï en BelOrta investeren 8 miljoen euro in nieuwe vestiging

Peter Nicolaï, zaakvoerder van import- en exportbedrijf Nicolaï Fruit & Vegetables, heeft na 27 jaar Sint-Truiden verlaten. Omdat uitbreiden geen optie was in de vestiging achter de vroegere Veiling Haspengouw, heeft hij gekozen voor een nieuwbouw op de fruitsite van BelOrta in Borgloon.

“De stap naar Borgloon is een voor de hand liggende optie omdat wij al 20 jaar met BelOrta samenwerken en al jaren bijkomende ruimte huren op de veilingsite in Borgloon”, zegt Nicolaï. “Vandaar ook dat we als partners de nieuwe vestiging bouwen. BelOrta neemt de investering van het gebouw voor zich, terwijl wij instaan voor de totale inrichting en afwerking van magazijnen en kantoren. Het hele gebouw is ontworpen door Klaarchitectuur met veel aandacht voor efficiëntie.” De totale oppervlakte bedraagt 6.500 m2, waarvan 600 m2 kantoren. Er liggen ook 1.400 zonnepanelen.

Nicolaï Fruit stelt 25 mensen te werk en realiseerde in 2020 een omzet van 45 miljoen euro. “Uiteindelijk hebben wij het parcours dat vier jaar duurde om grond te vinden, vergunningen en nieuwbouw rond te krijgen, kunnen afronden met een prima co-investering en partnership met BelOrta”, aldus nog Peter Nicolaï.

Johan De Gendt, CEO van Nicolaï, vult aan: “Onze business is de wereldwijde import en export van fruit en alle groenten. De retail en groothandels zijn onze belangrijkste afzetkanalen. Wij konden dus geen geschiktere locatie vinden. Allereerst is er de logistiek tussen Sint-Truiden en Borgloon die wegvalt. Daarnaast is elke loods voorzien van op software gebaseerde locatiescanning, om snel de producten te vinden en controle op de voedselveiligheid te hebben. En tot slot de verpakking. De aanwezigheid van de verpakkingsinstallatie binnen de site komt de optimalisatie volledig ten goede. Iedere retailer heeft zijn eigen verpakking, waar wij nu zeer snel kunnen op inspelen.”

Volgens sitemanager Kris Jans is de komst van de firma Nicolaï een goede zaak voor de fruithandel in het algemeen en een perfecte aanvulling voor wat BelOrta vandaag staat. Ook de samenwerking met de verpakkingsfirma Sort & Pak Service, een dochterfirma van BelOrta, is voor alle partijen een goede zaak.

J.Cr