Nieuw bedrijf reinigt grond met planten

Bio2clean is de naam van een nieuwe onderneming die zopas boven de doopvont werd gehouden. Als spin-off van de Universiteit Hasselt zal het bedrijf vervuilde bodems en water gaan saneren met behulp van planten. Er is zowat 20 jaar onderzoek aan vooraf gegaan, zo werd verteld op de persvoorstelling in Diepenbeek.

bio2cleanBijna 20 jaar geleden ging het Centrum voor Milieukunde (CMK), verbonden aan de Universiteit Hasselt (toen nog Limburgs Universitair Centrum) van start met fundamenteel onderzoek in deze materie. "Dit gebeurde aanvankelijk met de doelstelling om een procédé te ontwikkelen voor het onttrekken van zware metalen aan de bodem," herinnert directeur Jaco Vangronsveld zich. "Nadien zijn deze technieken verruimd, onder meer om ook organische en gemengde vervuiling te kunnen tegengaan."

Na vele jaren van doorgedreven onderzoek, onder meer op de terreinen van Ford Genk, is het procédé waarbij planten worden gebruikt om vervuiling tegen te gaan, nu de kernactiviteit van het nieuwe bedrijf. Bio2clean zal de jarenlange expertise vermarkten in de vorm van consulting, projectmanagement en opleidingen. “Er is in Vlaanderen grote vraag naar groenere en betaalbare alternatieven voor bodemsanering, maar onze techniek is nog te weinig gekend," zeggen zaakvoerders Dirk Dubin en Mario Clemmens van Bio2clean. "Door planten te gebruiken, die van nature beschikken over schimmels en bacteriën, kunnen we een goedkope oplossing aanbieden."

Rector Luc De Schepper is blij met de nieuwe spin-off aan zijn universiteit: "Het thema waarin Bio2clean actief is, sluit aan bij het imago van Limburg als groene en duurzame provincie," aldus de rector. "We hopen trouwens dit jaar nog één andere spin-off te kunnen voorstellen, mogelijk zelfs nog twee..."