Nieuw dak voor training van veiligheidsberoepen

Aan de Zwartegoudlaan in Zwartberg (Genk) is zopas de eerste kolom gezet van de multifunctionele oefenhal van het PLOT, wat staat voor Provincie Limburg Opleiding en Training. Deze nieuwe tempel zal de thuishaven worden voor de scholing van duizenden veiligheidsmensen, zoals politie, brandweer en ambulanciers.

Limburg telt in totaal 4.325 politiemensen, brandweerlui en ambulanciers. Ze worden zo goed als allemaal opgeleid en bijgeschoold in het PLOT, de Limburgse provinciale veiligheidsschool in Genk. Niet alleen het vaste kader, maar ook vele Limburgse zelfstandigen trainen er onze hulpverleners.

“Om het werkveld goed te kunnen blijven faciliteren, is er is er in de provincie Limburg nood aan een aangepaste, praktijkgerichte oefenomgeving die realiteitsgerichte oefeningen toelaat”, zegt gedeputeerde van Veiligheid Bert Lambrechts.

Gouverneur Herman Reynders vult aan: “Voor de verdere uitbouw van het PLOT kocht de provincie Limburg een terrein van 10 hectare op de vroegere mijnsite van Zwartberg. Dit biedt heel wat mogelijkheden tot verdere ontwikkeling van het PLOT."

In juni 2017 werd A-tract Architecture uit Hasselt aangesteld voor het ontwerp van een multifunctionele oefenhal, gevolgd door de gunning aan bouwbedrijf Mathieu Gijbels als aannemer. Dave Beuten, algemeen directeur van Mathieu Gijbels, legt uit. “Voor ons is dit project een ideale kans om te tonen dat we helemaal klaar zijn om -voor zover mogelijk- circulair te bouwen. Wanneer wij in staal bouwen is dat staal steeds demontabel en volledig te recycleren. Dat we in onze eigen provincie dit voorbeeldgebouw mogen bouwen, maakt ons erg trots en geeft ons kansen om deze kennis ook in andere projecten te kunnen tonen.”

Het gaat om een investering van iets meer dan 1,6 miljoen euro die de provincie Limburg volledig financiert. “We zijn uitermate tevreden dat de werken van start gegaan zijn", zegt Jacky Vastmans, directeur van het PLOT. "Alle lesgevers kijken uit naar de nieuwe mogelijkheden die deze oefenhal biedt." In september moeten de eerste trainingen er al plaatsvinden...