Nieuw: jobs beloven is waarborg betalen in Genk

Straf verhaal uit Genk. Daar heeft Suez Facilities Belgium, een bedrijf dat actief is in afvalverwerking en recyclage, een lap industriegrond gekocht van zes hectare. Er zal een nieuwe accommodatie worden gebouwd, die de huidige locaties in Beringen, Maasmechelen en Tongeren moet vervangen. Naast de verplaatsing van 150 jobs, belooft Suez ook 50 extra banen te creëren. Maar de Genkse burgemeester Wim Dries wil eerst zien, en dan geloven...

En om zeker te zijn dat Suez de belofte nakomt, heeft het stadsbestuur van Genk een waarborg gevraagd van 150.000 euro. Of die wordt teruggegeven, hangt af van 3 factoren. Komen de nieuwe banen er niet, of veroorzaakt het bedrijf milieuhinder, dan is Suez de waarborg kwijt. Dat is ook het geval als er niet geïnvesteerd wordt in de valorisatie van afval.

Even recapituleren. Het gebeurt wel vaker dat stads- en gemeentebesturen de verkoop van industriegrond koppelen aan een minimaal aantal jobs dat dient gecreëerd te worden. In Genk is dat al jaren schering en inslag. Toch wil het stadsbestuur nu nog een stap verder gaan. Na eerdere weigeringen om het bedrijf Suez Facilities Belgium op het grondgebied toe te laten, heeft de verkoop van 6 hectare industriegrond toch plaatsgevonden onder een aantal strikte voorwaarden. "We hebben een waarborg van 150.000 euro ontvangen die aantal garanties moet bieden," zegt de Genkse burgemeester Wim Dries. "In de eerste plaats belooft het bedrijf in de komende 5 jaar 50 nieuwe jobs te creëren. Dat vinden we heel belangrijk. Als er immers geen extra banen bijkomen, en er alleen een verschuiving optreedt van tewerkstelling uit andere gemeenten, vinden wij dat niet interessant."

suez facilitiesHet Genkse bestuur koppelt nog twee andere voorwaarden aan de waarborg. "Er is afgesproken dat het bedrijf geen milieuhinder zal veroorzaken en dat het afval gevaloriseerd wordt voor de productie van nieuwe materialen," aldus nog Wim Dries. "Suez Facilities moet dus investeren in de 'circulaire economie'. Aangezien hun bereidheid om aan deze drie voorwaarden te voldoen, geven we groen licht voor de investering in onze stad."