Peter Jans

Nieuw product brengt Indigocare de wereld rond

Indigocare, een spin-off van telecomgroep Essec (thans in Tessenderlo), heeft een nieuw product voor de wereldmarkt ontwikkeld. iTrack, zoals het heet, is een draagbare knop waarmee zieken of bejaarden alarm kunnen slaan, maar tevens nauwkeurig kunnen gelokaliseerd worden én de deuren of lichten automatisch functioneren als ze in de buurt zijn. De innovatieve toepassing moet de exportmarkt voor Indigocare verder openbeuken, zelfs nu er al meer dan 200.000 ziekenhuisbedden functioneren met de Limburgse technologie.

Indigocare ontstond 10 jaar geleden toen klanten van Essec een technisch performant systeem zochten om verpleegkundigen naar het bed te roepen. Omdat er geen oplossing op het rek lag, ging de Limburgse telecom- en datagroep zelf aan de slag. iCall werd geboren, een toepassing die inmiddels wereldwijd bij honderdduizenden bedden wordt gebruikt om assistentie naar de kamer te roepen. "Het succes is te danken aan de innovatieve features die we er destijds hebben ingestopt", weet Peter Jans, CEO van Indigocare, de spin-off die zich met deze productcategorie bezighoudt. "Ons oproepsysteem kan zowel in op 1 kamer als in een instelling met 5.000 bedden toegepast worden. Het is mogelijk om de oude bekabeling te gebruiken en de technologie loopt via IP. Bovendien hebben we ook een draadloze oplossing en beschikken we over een eigen support-dienst. Allemaal argumenten waar men in het buitenland van onder de indruk is."

Intussen voert Indigocare 80% van de producten uit. "We zijn present in 58 landen en behalen met deze divisie nu een omzet van zo'n 4 miljoen euro. Per jaar komen er zo'n 50.000 belletjes bij."

Indigocare wil resoluut doorgaan op de ingeslagen weg van de innovatie en heeft daarvoor een nieuw product ontwikkeld. "iTrack is een device waarmee zorginstellingen hun patiënten op de best mogelijke manier kunnen opvolgen", zegt Peter Jans. "Niet alleen kunnen patiënten met een druk op de knop hulp inroepen, ze zijn bovendien overal in en buiten het gebouw lokaliseerbaar. Bijvoorbeeld patiënten met dementie kunnen zo nauwgezet worden gevolgd zodat hun veiligheid te allen tijde gewaarborgd is. Tot slot hebben we technologie toegevoegd die ervoor zorgt dat deuren automatisch opengaan of sluiten wanneer de patiënt in de buurt is. Er zijn integraties mogelijk waarbij de verlichting en verwarming zich automatisch aanpassen op basis van de positie van de bewoner. Het comfort en gemak voor de patiënten is enorm, en geeft het personeel meer tijd om zich te richten op de zorgtaken."

Met iTrack wil Indigocare alvast de binnen- en buitenlandse markten verder ontginnen. "We hebben binnen de sector een stevige reputatie opgebouwd, waardoor de merknaam Indigocare een begrip is geworden. Het staat buiten kijf dat we hiermee onze marktpenetratie gevoelig zullen vergroten", aldus de ambitieuze CEO.