yontec nico en davy

Nieuwe CEO moet Yontec naar 250 medewerkers loodsen

Het minste wat je van het Hasseltse groeibedrijf Yontec kan zeggen, is dat er altijd wel iets beweegt. Oprichter Davy Jonckers (38) is ondertussen alleen eigenaar van het bedrijf en Nico De Baerdemaeker is binnengehaald als CEO en draaischijf. De lat ligt hoog. “We willen op alle vlakken het strafste bedrijf van Vlaanderen zijn. Tegen 2020 moeten we gegroeid zijn tot 250 medewerkers.”

Yontec stuurt technici uit naar andere bedrijven, om daar allerlei technische opdrachten of projecten uit te voeren. Davy Jonckers richtte het bedrijf op in 2005 omdat hij dat gat in de markt zag. Dat was het begin van een straf groeiverhaal. Twee jaar geleden werd Yontec door Unizo uitgeroepen tot Limburgse kmo van het jaar. Ondertussen telt het bedrijf 180 medewerkers die dagelijks vertrekken vanuit de vestigingen in Hasselt en recent ook Gent. Peter Manet is er nog altijd financieel directeur en bestuurder, maar niet langer aandeelhouder. De kantoren zijn verhuisd van het Officenter naar een ander pand in Hasselt, ingericht in de erg herkenbare Deusjevoo-stijl. “Wij willen dat onze mensen graag komen werken, zich hier thuis voelen”, zegt Davy Jonckers.

CEO
Last but not least: Nico De Baerdemaeker (42) werd aangetrokken als nieuwe CEO, challenger en draaischijf. Hij neemt na 13 jaar de dagelijkse leiding over van Davy Jonckers. “Ik heb moeten vaststellen dat ik meer ondernemer dan manager ben”, zegt Davy Jonckers. “Ik ondersteun de Yontec-familie nog waar nodig, maar ga mij eerder toeleggen op de verbreding en internationalisering van ons bedrijf.” Wat dat laatste betreft liggen er al een paar ideeën te rijpen.

Nico De Baerdemaeker komt over van bij het internationaal automatisatiesoftwarebedrijf Eplan. Hij bracht het er tot General Manager van België (met Lummen als uitvalsbasis) en vulde er ook een aantal internationale functies in. “Na 19 jaar was ik aan een nieuwe uitdaging toe”, zegt Nico De Baerdemaeker. “Op een dag vorig jaar kwam ik terug van de VS, en ik heb toen mijn partner gezegd dat ik ontslag zou nemen.” Zo gezegd, zo gedaan. De Baerdemaeker zocht een nieuwe uitdaging in een Limburgse familiale kmo.

Klik
Na een tijdelijke opdracht bij CKS Elektrotechniek in Dilsen-Stokkem, kwam Nico De Baerdemaeker via-via in contact met Yontec. “Bij de eerste kennismaking leek het alsof Nico hier al vijf jaar meedraaide. De klik was er meteen”, zegt Davy Jonckers. “Ik kon mij meteen vinden in de waarden die dit bedrijf uitdraagt. Ik heb er goed over nagedacht. En nu gaan we er voor. Als ik voor een bedrijf werk, is dat alsof het mijn eigen bedrijf is”, zegt De Baerdemaeker.

Straf
Na een nieuwe strategie-oefening, werd de lat meteen erg hoog gelegd. “Yontec moet het strafste bedrijf van Vlaanderen worden”, zegt de nieuwe tandem. Tegen 2020 moeten we met minstens 250 medewerkers zijn, ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt. Maar vooral, die medewerkers moeten zich hier thuis voelen en goed voelen. Het mag raar klinken, maar bij ons komt niet de klant op de eerste plaats, maar de medewerker.” Als eerste stap daar naar toe, werd een ervaren HR-directeur aangeworven. Zij moet die puzzel elke dag weer helpen leggen. “Wij gaan investeren in onze mensen, de digitalisatiekraan volledig opendraaien en via gepaste communicatie onze deuren openzetten”, licht De Baerdemaeker het plan verder toe. “De normale dingen gaan we abnormaal goed doen. We willen ook de strafste werkgever van Vlaanderen zijn”, besluit Davy Jonckers.