Nieuws Limburg Nieuwe fabriek van 30 miljoen in Lommel

Nieuwe fabriek van 30 miljoen in Lommel

Nieuwe fabriek van 30 miljoen in Lommel

Morssinkhof Rymoplast in Lommel start weldra met de bouw van een gloednieuwe fabriek voor de verwerking van botervlootjes, shampooflessen en andere plastics. Het recyclagecentrum zal 30 miljoen euro kosten en 65 nieuwe jobs opleveren. In oktober 2024 moeten de installaties operationeel zijn.

Het is Fost Plus dat de bouw aankondigt van een nieuwe recyclagefabriek voor plastic verpakkingen uit de blauwe zak. De inzamelaar van huishoudelijke verpakkingen sloot hiervoor een contract af met familiebedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep. Het doel van de fabriek is om verpakkingen van polypropyleen (zoals botervlootjes en bakjes van kant-en-klare maaltijden) en van polyethyleen (zoals flessen en flacons voor shampoo en melk) te recycleren tot grondstof om nieuwe verpakkingen mee te maken. ​De nieuwe fabriek in Lommel zal jaarlijks zo’n 40.000 ton van deze plastic verpakkingen recycleren tot regranulaat of gerecycleerde kunststofkorrels. Fost Plus zal hiervan 24.000 ton aanleveren uit de PMD-zakken van de Belgische gezinnen.

“Wij zijn bijzonder verheugd met deze nieuwe fabriek,” zegt Wim Geens, Managing Director van Fost Plus. “Dankzij de goede reflexen en inspanningen van onze landgenoten, die ervoor zorgen dat alle verpakkingen in de blauwe zak terechtkomen, staan we vandaag in de Europese top qua recyclage. Het is altijd onze bedoeling geweest om die recyclage zo dicht mogelijk bij huis te houden. Deze nieuwe fabriek is de laatste stap in de creatie van een lokale circulaire economie, die van België een recyclagehub in het hart van Europa maakt.”

Eric Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Plastics (foto), bevestigt: “Als pionier in plasticrecyclage en belangrijke speler in de kunststofverwerking zijn we verheugd deze nieuwe fabriek te kunnen bouwen. Door de inzet van de nieuwste recyclagetechnologieën zullen we een grote bijdrage leveren om de kringloop van deze plastic verpakkingen op de Belgische markt te sluiten. ​ Wij zijn er dan ook trots op dat wij onze activiteiten in België, waar we al sinds 1990 actief zijn, op die manier kunnen uitbreiden.”

Reageer op dit bericht

Reacties

R R. 2023-03-16 20:12:27

Dag beste, wat goed dat Belgie zich wil profileren als kampioen recycleren. Nog liever had ik echter gezien dat wij kampioen zouden worden verpakkingarm consumeren. Er zijn gelukkig al een paar winkels waar je een groot assortiment in bulk kan kopen, maar die zijn sterk in de minderheid. Er is vraag en aanbod, dat is waar, maar het gaat ook om bewustwording. In koffiezaakjes bijvoorbeeld een kannetje melk aanbieden in plaats van voorverpakte minimelkjes en suikerklontjes in een potje met deksel zodat klanten die zelf kunnen nemen. Dat soort dingen. Moeten kiezen tussen vijftien soorten/merken wasmiddel vind ik absurd...wasmiddel moet voor mij zo min mogelijk schade aan het milieu berokkenen, schoon maken en liefst na te vullen zijn in de winkel. Als meer supermarkten betaalbare navulbare basisprodukten zouden aanbieden hoeven we ook minder te recycleren.....Vriendelijke groet, Rebecca Ruiz Hoyo

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.