ugentec uten martens

Nieuwe snelle covid-test komt uit Hasselt

Het Hasseltse bedrijf UgenTec, dat inmiddels al 10 miljoen covid-stalen heeft verwerkt in Europa en de VS, slaat de handen in elkaar met een Nederlandse collega voor de ontwikkeling van een snelle test. Vanaf de afname van het staal tot het resultaat zal het amper 90 minuten duren.
Het Nederlandse MolGen, specialist in moleculaire chemie en instrumenten, gaat de artificiële intelligentie van UgenTec aanwenden om een supersnelle, betrouwbare Covid 19-test te maken. Een doorbraak met een potentieel voor de wereldmarkt…
De LAMP, zo zal de test gaan heten. “We combineren hiermee de betrouwbaarheid van een PCR-test met de snelheid van de sneltestprotocols”, zegt Steven Verhoeven, CEO van UgenTec. “Dat maakt het bovendien kostenefficiënt.” De meerwaarde van UgenTec is dat hun software FastFinder erin slaagt om data geautomatiseerd in enkele seconden te analyseren, terwijl hier normaal tijdrovende manuele handelingen en goedkeuringen voor nodig zijn. “Aan deze nieuwe oplossing voegen we 3 van onze topproducten toe”, aldus nog Verhoeven. “Het gaat zowel om onze software om data te interpreteren en te rapporteren, als de tools om volledig automatisch de stalen en instrumenten te traceren, als de software waarmee het labo alle gegevens kan monitoren en in overzichtelijke statistieken kan gieten.”
“De vraag naar testcapaciteit bereikt pieken. De laboratoria en hun personeel staan onder enorme druk. De vraag naar snelle, betrouwbare testen voor grote volumes is groter dan ooit. Vandaar dat we heel blij zijn om een allesomvattende oplossing naar de markt te brengen die nodig is om deze pandemie onder controle te brengen”, besluit Verhoeven.