jabba iinno benelux

Nieuwigheid van Jef en Vince helpt besparen

Jabba, zo heet het intelligente platform waarmee Vincent Beckers en Jef Noelmans kunnen aangeven wanneer uw thuisbatterij best stroom koopt of verkoopt. Dit systeem van energiemanagement gebruikt artificiële intelligentie, en is het eerste in ons land.

Het Belgische energienet snakt naar balans. En de gemiddelde Belg snakt naar een betaalbare energiefactuur. Op basis van die twee maatschappelijke vaststellingen besloot het Hasseltse Iinno-benelux, de zaak in thuisbatterijen van Vincent Beckers en Jef Noelmans, om het eerste particuliere energiemanagementsysteem van België te ontwikkelen. Hun platform Jabba voorspelt aan de hand van artificiële intelligentie de energieprijzen – op basis van marktdata en weersvoorspellingen – en bepaalt zo wanneer een thuisbatterij best stroom koopt of verkoopt.

“Met het wegvallen van de terugdraaiende teller is de markt in een stroomversnelling geraakt", aldus het duo. "Sindsdien beseffen mensen hoe belangrijk het is om overtollige energie uit zonnepanelen op te kunnen slaan in een thuisomgeving. Zo gaat deze stroom niet verloren.”

Om slim met de energie om te gaan, moeten meerdere parameters in het oog gehouden worden. “Wie pieken in het energieverbruik veroorzaakt, of op piekmomenten energie verbruikt, gaat meer moeten betalen. En dus hebben consumenten nood aan een systeem van balans en sturing."

Zoals het platform van Jef en Vincent. "In ons land zijn er 350.000 Belgen die via zonnepanelen stroom opwekken, en dus baat hebben bij een thuisbatterij", aldus het duo. "Zo’n batterij kan ook een sturende factor zijn. Met Jabba connecteren we slimme thuisbatterijen binnen één platform. Dat platform voorspelt wanneer jouw batterij best stroom koopt of verkoopt. Is de Belg naar hartenlust aan het verbruiken en staan de prijzen hoog? Dan verkoopt de batterij haar opgeslagen energie aan het net. Zitten we in een daluur, waarin er energie te veel is -en je zelfs geld krijgt om het af te nemen van het net- dan koopt de batterij stroom aan. Het systeem werkt voor iedereen met een thuisbatterij, bij welke energieleverancier je ook aangesloten bent. En zo kunnen particulieren dus ook doen wat grote industriële bedrijven al langere tijd doen: controle nemen over hun energie en aanzienlijk minder voor je stroom.”