koen nolmans toychamp

Nolmans legt lat gelijk voor nieuwkomers in de groep

Speelgoedketen ToyChamp, met hoofdkwartier in Genk, is zo goed als klaar met de herlancering van de overgenomen DreamLand- en Fun-winkels. “Mensen zagen speelgoedverkopers als ten dode opgeschreven dinosauriërs, maar wij bewijzen het tegendeel, ook met de beleving in onze winkels”, zegt CEO Koen Nolmans.

Koen Nolmans vond het, na de overnames van DreamLand en een aantal Fun-winkels, tijd voor een stand van zaken. “We zijn op de goede weg”, is zijn samenvatting. “Met Dreamland schrijven we al zwarte cijfers en met 88 winkels in totaal zijn we marktleider in België én Nederland.” Tegen het jaareinde zullen er in totaal 1.000 mensen aan de slag zijn in zijn bedrijf.

LEES OOK: ToyChamp neemt negen Funwinkels over, geen in Limburg

ToyChamp heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. De keten heeft intussen 75% van de aandelen van DreamLand verworven – de rest zit nog bij Colruyt – en negen vestigingen van het failliet verklaarde Fun doorgestart onder de merken ToyChamp (6) en DreamLand (3). “Druk”, vat Nolmans de voorbije periode dan ook logischerwijs samen. “We hebben acht openingen in zes weken gedaan. En in Nederland, waar we toch het grootste gedeelte van onze groei nog zien, volgen er snel nog twee.”

Essec

Prioriteit voor Nolmans is nu om de systemen van Dreamland en ToyChamp gelijk te trekken, van IT tot de logistiek. Onder meer het Limburgse Essec kreeg de taak om de telecom-toepassingen op elkaar af te stemmen. Toch gaan er voorlopig nog verschillen te zien zijn voor de klanten van de twee speelgoedketens. “Ze gaan wel meer naar elkaar toegroeien, maar ik ga bijvoorbeeld de beroemde verjaardagsbel van Dreamland niet afschaffen. Anderzijds zie je in de vernieuwde Dreamlands wel al het ‘shop in shop’-systeem met de beleving van ToyChamp opduiken.”

Limburg

Terwijl er in de rest van het Vlaamse land en Nederland enorm veel beweegt in de sector, blijft het in Limburg status quo wat het aantal winkels betreft. Nolmans nam bij ons ook geen Fun-winkel over. “Maar je weet nooit of er daar toch nog iets zou kunnen”, zegt hij een beetje mysterieus. “Als we op die manier nog een blinde vlek zouden kunnen invullen, gaan we het zeker niet laten. Soms kan het ook snel gaan. Wie had een jaar geleden kunnen voorspellen dat de Fun zou omvallen?”, besluit Nolmans.