robot auva

Nu over de toonbank: robot als gezelschapsdier

Een robot die je lichten, gordijnen of tv kan bedienen? Of eentje die gezelschap biedt aan alleenstaande hulpbehoevenden? Of een robot die in de winkel de klanten adviseert? Het Limburgse ICT-huis Auva zet als eerste in ons land zulke robots in de markt.

Auva is de retailer die destijds werd afgesplitst van EuroSys. CEO Raf Coomans bouwt de positie als advieshuis voor ICT aan particulieren en KMO’s steeds verder uit. Onderdeel daarvan is de verruiming van het aanbod met humanoïde robots. Met andere woorden: robots de alledaagse menselijke taken kunnen overnemen.

De primeur die Auva te pakken heeft, is tweeledig. Enerzijds wordt de humanoïde Cruzr-robot, ontwikkeld door het Chinese UBTech, ingezet in de Auva-winkels als verkoopassistent en animator. Anderzijds start het bedrijf met de verkoop van James, een robot die zowel thuis als in bedrijven gebruikt kan worden om allerlei menselijke taken uit te voeren. Hogeschool PXL onderzoekt intussen extra toepassingen voor James.

Voor beide robots heeft Auva exclusiviteit in België. De verkoop start bij het jaarlijkse Computerfestival (30/8-1/9), dat in heel de provincie weerklank geniet.