Omgekeerde wereld: starters adviseren gevestigde waarden

"Soms lijkt het alsof alleen maar start-ups alle aandacht en ondersteuning krijgen, maar we mogen uiteraard niet de gevestigde bedrijven en KMO’s vergeten die in onze regio zorgen voor duurzame tewerkstelling," vindt Koen Hendrix, directeur van VKW Limburg. "Nog beter is dat beide werelden met elkaar verenigd worden, want bestaande ondernemingen kunnen beslist ook veel leren van de alternatieve businessmodellen en digitale transformatie die bij starters gehanteerd worden. Daarom slaan wij de handen in elkaar met Limburg Startup, in een formule die we de Startup Battle hebben genoemd.”

Battle ServiluxDaarbij worden 5 starters uitgenodigd bij een gevestigde waarde, om vrank en vrij hun mening te geven over de manier waarop de business georganiseerd wordt. Vooral de groeistrategie wordt door de jongelingen kritisch geëvalueerd. Dat levert een frisse kijk op.

Andersom leren ook de starters veel uit dergelijke 'battles'. "Startup-communities zijn nog al te vaak een eiland," weet Marc Beenders van Limburg Start Up. "Ze zouden beter ontsloten moeten worden richting het bestaand economisch weefsel, waardoor er opportuniteiten voor beiden ontstaan. De starters kunnen leren elkaar en van de knowhow van mature, gevestigde bedrijven. Bovendien zijn de start-ups op zoek naar leveranciers, klanten of partners waarmee ze kunnen samenwerken."

De eerste battle vond zopas plaats tussen het bedrijf Servilux, een onafhankelijke hersteldienst voor consumentenelektronica, en 5 jonge wolven. Beide kampen toonden zich na afloop uiterst tevreden over de geleverde strijd...