"Omzet in december gesmolten als sneeuw"

Wat een topjaar had moeten worden voor asfaltleverancier Grizaco in Hasselt, is in extremis op een kleine ontgoocheling uitgedraaid. "Door het winterweer hebben we bijna de hele maand december niks kunnen doen," zegt bedrijfsleider Erik Keijers. "Ondertussen liepen de vaste kosten natuurlijk door. En dat is jammer, want we waren goed op weg naar nieuwe records, maar zijn blijven steken op de omzet van 2009, zo'n 20 miljoen euro. De sneeuw kost ons dus 20% omzet."

Ironisch genoeg is het net door het slechte winterweer van de voorbije jaren dat Grizaco in de eerste maanden van 2010 zoveel werk had. "Klopt, want we hebben overal de putten in het slechte wegdek moeten vullen en nieuwe asfastlagen moeten aanleggen. Dus in dat opzicht is het winterweer van december ook goed nieuws voor de toekomst. Ik heb bovendien goed geluisterd naar minister van Openbare Werken Crevits die forse investeringen in onze wegennet heeft beloofd. Ik hoop dat ze daarbij niet de rijkswegen gaat vergeten, want het is precies daar dat de mensen het meeste hinder ondervinden."

Grizaco behoort sinds 1994 tot de Franse holding Eurovia, de grootste wegenbouwer van Europa. Het bedrijf in Hasselt wordt echter als een lokale KMO beschouwd en heeft zijn plaats in het landschap al vele jaren afgedwongen. Grizaco werkt zowat 2/3 als onderaannemer voor grote, algemene wegenbouwers, en 1/3 voor eigen opdrachtgevers, zoals gemeentebesturen en Wegen & Verkeer. Er werken ongeveer 62 mensen.