stort-remo-houthalen-300×169

“Onbegrijpelijk dat natuurbeweging hier tegen is”

In Houthalen-Helchteren hebben een 70-tal experts vanuit heel Europa de koppen bij elkaar gestoken om na te denken over de herbestemming van zowat 500.000 stortplaatsen in Europa. Naar het voorbeeld van het project Closing The Circle, dat Group Machiels op het Remo-stort wil uitvoeren, is het de bedoeling om overal in Europa het gestorte afval op te graven en te verwerken tot nieuwe energie (waterstof) en nieuwe producten, zoals bouwmaterialen. Dit kan een nieuwe economische sector worden, die in heel Europa miljoenen jobs kan opleveren.

Group Machiels heeft doorheen de jaren heel wat kennis verzameld om op een duurzame manier de stortplaatsen te saneren. De KU Leuven, i-Cleantech Vlaanderen en heel wat andere instanties, hebben er voor gezorgd dat het concept van Group Machiels klaar is om uitgevoerd te worden. Daarbij zal 16 miljoen ton afval op Remo worden herwerkt tot waterstof (om voertuigen te tanken) en bouwmaterialen. De theorie is rond. Met een demo-installatie op Remo wil Machiels nu ook de praktijkfase starten. De proefinstallatie, die 30.000 ton afval per jaar aankan, heeft alle vergunningen, maar die worden door natuurverenigingen aangevochten. "En dat begrijp ik absoluut niet, want het doel is om van het stort een waardevol natuurgebied te maken", zegt burgemeester Alain Yzermans. "Hieruit kan een economie ontstaan die miljoenen jobs kan opleveren. Een positief verhaal met alleen maar winnaars, denk ik dan."

Hilde Vautmans, Europarlementslid voor Open Vld, wil de voorsprong van Limburg op vlak van deze technologie, uitdragen naar de rest van Europa. "Het moet onze ambitie zijn om de kar te trekken en daarna een prominente rol te spelen in deze veelbelovende, economisch waardevolle bedrijfstak", zegt ze. "Vandaar ook dat we vanuit Europa 5,2 miljoen euro subsidie hebben toegekend aan 2 projecten die rond dit topic zijn opgezet. Hopelijk valt hiermee alles in de plooi, en kan Machiels de proefinstallatie eindelijk bouwen." In totaal wil Machiels op Remo 250 miljoen euro investeren en 300 nieuwe jobs creëren.

De belangstelling is alvast enorm, getuige de ruime opkomst voor het seminarie dat over 'Enhanced Landfill Mining' dezer dagen georganiseerd wordt.