Nieuws Limburg Ondernemen en financieel inzicht gaan hand in hand

Ondernemen en financieel inzicht gaan hand in hand

Ondernemen en financieel inzicht gaan hand in hand

Ondernemen vanuit het buikgevoel is een fijne gave, het hebben van financieel inzicht een must. De cijfers achter je bedrijf geven je immers een reality check van hoe je er echt voorstaat. “Met de juiste basis sta je met kennis ter zake klaar om je onderneming verder te optimaliseren, of het nu gaat om financieringsmogelijkheden, investeringen of de relatie met je boekhouder”, vertelt Eva Reggers, ondernemersadviseur bij UNIZO Limburg.

Een bedrijf draait hoofdzakelijk rond drie zaken: de medewerkers, het operationele luik en het financiële luik. Al dragen heel wat ondernemers dat laatste zorgeloos over aan hun boekhouder omdat ze er zelf geen kaas van hebben gegeten.

“Toch is het belangrijk om een aantal cijfers ook zelf goed op te volgen. Met een goede basiskennis kan je – samen met je boekhouder – wonderen verrichten”, vertelt ondernemersadviseur Ignace Van Oortegem. “Daar zorgen we met het één-op-éénbegeleidingstraject rond financieel inzicht voor.”

Inspelend op jouw behoeften

Of het nu gaat om inzichten in de kostenstructuur of de rendabiliteit van je bedrijf, advies over je prijsbeleid, een financieel plan met oog op groei of de voorbereiding van een kredietdossier. Zoek je misschien gepaste financiering voor toekomstplannen? Het één-op-éénbegeleidingstraject rond financieel inzicht gaat ruim, maar heeft een duidelijk doel voor ogen: ondernemers adviseren en begeleiden naar een bredere kennis of nieuwe opportuniteiten.

Het begeleidingstraject bestaat uit een vrijblijvend intakegesprek dat de basis voor een traject van 3 sessies op maat vormt. Dankzij de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bedraagt de kostprijs bovendien slechts 230 exclusief btw.

Tool berekent je risico

Een waardevolle tool en nieuwigheid binnen het traject is de liquiditeitstool, ontwikkeld in het kader van corona. Deze geeft een realistische inschatting of een bedrijf cashmatig zal overleven over een periode van 6 maanden.

“We maken de oefening met de budgettering van inkomsten en kosten op een halfjaar, rekening houdende met lopende financieringen en geplande investeringen. Zo kunnen we bepalen in welke risicoklasse de ondernemer zich bevindt”, legt Ignace uit.

Ontcijfer je cijfers

En terwijl boekhouding gaat om het terugkijken naar het verleden en wettelijk in orde zijn, kijk je bij financieel management vooruit. Het is het moment waar de boekhouding eindigt en daar loopt het nog te vaak fout. Uit een recente bevraging van UNIZO Limburg blijkt immers dat ondernemers over onvoldoende financiële kennis beschikken.

“Daarom hebben we het platform ‘Ontcijfer je cijfers’ opgezet, waar ondernemers gratis filmpjes kunnen bekijken om vertrouwd te geraken met allerhande begrippen en financiële paramaters. Begin 2021 plannen we dan fysieke sessies in groep.  We nodigen iedereen uit om de website te gebruiken als eerste opstap naar meer financieel inzicht”, besluit Eva.

UNIZO Limburg wil de onmisbare partner zijn voor elke eigenaar-ondernemer in Limburg.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.