partij van de vrijheid

Ondernemers trekken kar van nieuwe politieke partij

Vrijheid! Dat is de naam van een nieuwe politieke partij die de ambitie heeft om in heel Vlaanderen aan de verkiezingen deel te nemen en vervolgens enkele opmerkelijke programmapunten te realiseren. In Limburg zetten een aantal ondernemers mee de schouders onder het project zoals Anthony Stabourlos, Mark Joris en Jo Kerkhofs.

Vrijheid! wordt gevormd door de bundeling van intellectuele krachten, waaronder heel wat ondernemers, maar ook misnoegde politici die zich niet meer thuis voelen in hun eigen partij. De Gentse advocaat Michael Verstraeten profileert zich als voortrekker. Hij telt naar eigen zeggen nu al 1.400 aanhangers die zijn basismanifest mee onderschrijven. Om een partij aan verkiezingen te laten deelnemen zijn er zo’n 5.000 handtekeningen nodig of 3 handtekeningen van zetelende parlementsleden.

In het overkoepelende bestuur zetelen ook enkele Limburgers die in het bedrijfsleven actief zijn. Het gaat onder meer om zelfstandig ondernemer Anthony Stabourlos, een Maaseikenaar die als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen wil fungeren. Daarnaast doet ook Mark Joris van Euroclinix mee, en heeft Jo Kerkhofs van Hechtel-Eksel zich als bestuurslid geëngageerd. Andere opmerkelijke namen bij de nieuwe partij zijn Kris Wagner, de voormalige bondsprocureur van de KBVB, en de West-Vlaamse projectontwikkelaar Peter Taffeiren.

De partij heeft een aantal opmerkelijke programmapunten. "De kernboodschap is dat we de mens opnieuw centraal stellen in het beleid", zegt Verstraeten. "Nu wordt die mens als het ware dood geslagen door allerlei regeltjes en een batterij aan maatregelen die door de overheid worden opgelegd, boven de hoofden heen. Aan tal van crisissen - denk aan de bankencrisis of aan de coronacrisis - houden weldenkende burgers een zeer onaangenaam gevoel over en voelen ze aan dat bepaalde zaken die voorgeschoteld worden niet kloppen. Wie vandaag terechte vragen stelt, wordt als het ware in het verdomhoekje gezet. Daar moet paal en perk aan gesteld worden."

Vrijheid! wil dan ook enkele concrete realisaties doorduwen, zoals de afbouw van de overvloed aan regelgeving en 'administratitis'. De partij pleit tevens voor veel kortere vergunningsprocedures en de beperking in de tijd van werkloosheidsvergoedingen. "Iedereen die kan werken moet dat doen, desnoods door zich nuttig te maken in overheidsprojecten", vindt Verstraeten. "Mogen werken is een beloning en geen straf." Vrijheid! wil verder de invoering van een sociaal eenheidsstatuut dat gelijk is voor ambtenaren, zelfstandigen en werknemers. Het is tevens de ambitie om aanmodderende overheidsbedrijven wakker te schudden.

Daarnaast heeft de partij ook een aantal niet-economische programmapunten zoals de volledige legalisering van drugs, een verbod op censuur van sociale media en een volledige scheiding tussen kerk en staat.