Ongewoon: glijdende uren in de bouw

Glijdende werkuren, waarbij het personeel zelf mag kiezen wanneer de dagtaak ingaat en eindigt, worden steeds meer in bedrijven toegepast om de work-life balance van hun werknemers in evenwicht te houden. In de bouwsector zijn deze flexibele werktijden echter geen evidentie. Kumpen in Hasselt wil breken met de traditie, en gaat de glijdende uren voor de bedienden invoeren. Zonder tikklok…

inglese hrm voka“De bouw is een vrij traditionele sector,” weet Marco Inglese, hr-director van bouwbedrijf Kumpen in Hasselt. “Het personeel op kantoor werkt doorgaans van 8 tot 5, wat niet overeenkomt met de uren die op de werven gepresteerd worden. De arbeiders en werfleiders zijn meestal al voor dag en dauw op pad en keren terug naar huis als de planning het toelaat. Voor hen steekt het niet op een uurtje meer of minder. Dat is van levensbelang, want voor en na ons komen er de andere schakels in bouwproces op de werven, en die hebben ook een timing die gerespecteerd moet worden. Zo gebeurt het dat werfleiders die ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat op kantoor passeren, niet altijd de administratieve ondersteuning vinden om bijvoorbeeld de facturatie af te stemmen.”

Een tweede gegeven is dat ook het kantoorpersoneel in de bouwsector nood heeft aan meer flexibele arbeidstijden. “Koppels die met 2 gaan werken, willen in functie van hun gezin, zelf kunnen kiezen wanneer ze het werk aanvatten en beëindigen,” weet Marco Inglese. “Als dat in andere sectoren kan, waarom dan niet in de bouw, vinden wij. Kumpen heeft, volgens de waarden van het familiebedrijf, altijd een traditie gehad in de empathische zorg voor het personeel. Vandaar dat we, out of the box en los van alle gewoonten, zijn gaan nadenken zijn over oplossingen die aan alle wensen tegemoet komen.”

Concreet is Kumpen op 1 februari gestart met glijdende werkuren te introduceren voor alle 150 bedienden. Ze mogen nu kiezen om tussen 7 en 9 ‘s morgens te starten en te stoppen tussen 16 en 18 uur. “Weliswaar dienen ze in teamverband afspraken te maken over de permanentie,” verduidelijkt de hr-directeur. “We merken direct een positief effect op de teamgeest.” Opmerkelijk is dat de start en het einde van de werkuren niet geregistreerd worden met een tikklok of ander hulpmiddel. “Een kwestie van vertrouwen dat we geven aan onze mensen. Wij scheppen het kader, maar geven binnen die lijnen veel verantwoordelijkheid. Dat verhoogt de betrokkenheid en leidt tot nog meer passie voor de job. Het gevolg is dat mensen creatiever worden en meer gedreven zijn om samen naar oplossingen te zoeken. Zowel het personeel als het bedrijf varen er dus wel bij.”