FrieslandCampina-300×200

Ontslag beschermde vakbondsman legt Friesland plat

Bij zuivelproducent FrieslandCampina in Lummen hebben de arbeiders vrijdag het werk neergelegd uit protest tegen het voornemen van de directie om een beschermde vakbondsafgevaardigde de laan uit te sturen. Een eerste verzoeningspoging heeft niets opgeleverd.

De werknemers van FrieslandCampina hadden zich eerst verzameld in de kantine van het bedrijf in de hoop dat de directie tekst en uitleg zou komen geven, maar hebben bij gebrek daaraan, beslist om aan de bedrijfspoort een stakerspost op te trekken. Ze zijn het niet eens met het ontslag van een ACV-vakbondsafgevaardigde dat donderdag door de directie werd aangekondigd. Volgens de bedrijfsleiding wordt de man de laan uitgestuurd omwille van "een grote mond" en negatieve beïnvloeding van collega's.

De vakbond ontkent: "Wij zijn echter van mening dat de man wordt afgedankt door zijn inzet voor de vakbond en dat de feiten die hem worden aangewreven, absoluut niet overeenstemmen met wat de collega's ervan denken," zegt Kimberly Flaming van ACV Voeding en Diensten.

"In de twee gesprekken die we hierover met de directie hebben gehad, heb ik nog geen enkel argument gehoord dat zo'n ontslag zou kunnen rechtvaardigen. Hij heeft geen fouten gemaakt en is nergens over de schreef gegaan. Wij eisen dan ook dat onze afgevaardigde in de ondernemingsraad als beschermde werknemer, in dienst blijft."

Tot nader order ligt de productie bij FrieslandCampina stil. Er werken zowat 400 mensen in het bedrijf, van wie ongeveer de helft arbeiders.