Nieuws Limburg Onzekerheid doet Limburgse economie slabakken

Onzekerheid doet Limburgse economie slabakken

Onzekerheid doet Limburgse economie slabakken

De daling van de Limburgse conjunctuur lijkt zich ook in de eerste jaarhelft van 2019 voort te zetten. Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuuranalyse van Voka Limburg. “De internationale én nationale onzekerheden liggen mee aan de basis van deze groeivertraging”, aldus gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

“De Brexit, een afgezwakte jobdeal en vroegtijdige stakings-aankondigingen doen onze economie geen goed. Politici mogen ondanks de verkiezingen niet bij de pakken blijven zitten, want ook in Limburg beginnen we tekenen aan de wand te zien van een groeivertraging. Als dit nog maar het begin van het jaar is, dan belooft 2019 een jaar van ‘non-decision making’ te worden en dat is absoluut nefast op een moment dat de economische vooruitzichten slabakken.”

De conjunctuur is intussen gezakt tot op het niveau van november 2016. De trend lijkt volgens Voka sterker naar beneden te wijzen dan de voorbije maanden was voorspeld.

Gekeken naar de individuele indicatoren, blijkt de export ons nog steeds recht te houden. De impact van de bouwsector begint daarentegen stilaan af te zwakken. We verwachten echter nog geen neerwaartse omslag, stelt Voka. In de automobielsector houden personen- en bedrijfswagens mekaar vandaag nog in evenwicht. Hetzelfde verhaal stellen we vast in de toeristische sector, waar aankomsten, overnachtingen en de bezettingsgraden mekaar in evenwicht houden. Toch kunnen dit de eerste tekenen zijn dat aan de expansietendensen van de voorbije maanden een einde komt. De totale werkloosheid blijft tot slot -6,49% onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De starters sluiten hun recordjaar af met meer dan 7.000 startende ondernemingen in Limburg.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.