(Foto: Tom Palmaers)

Opnieuw icoon dat verdwijnt: Eycken Meubelen gaat dicht

Na Heylen in Peer verdwijnt er weldra nog een icoon van de Limburgse meubelsector: Meubelen Verberckmoes, nog altijd beter gekend als Eycken Meubelen in Herderen (Riemst) start dit najaar nog met de totale uitverkoop.

Eycken Meubelen werd zowat 55 jaar geleden opgericht door wijlen Willy Eycken (overleden in 2008), een pur sang ondernemer uit Zichen-Zussen-Bolder, die zijn zaak in het naastgelegen dorp Herderen, tot ver buiten Limburg op de kaart wist te zetten. Zowel vanuit Vlaanderen, Wallonië en Nederland stroomden al die jaren massa's bezoekers naar de showroom aan steenweg tussen Tongeren en Maastricht, om er aanvankelijk klassieke eiken meubelen, en later ook alle moderne varianten, te komen bewonderen. Eycken Meubelen wist ook naambekendheid op te bouwen door shirtsponsoring van voetbalclubs als SK Tongeren, Patro Eisden en KFC Winterslag, maar ook in de wielersport draaide de marketingmachine op volle toeren.

Eind jaren '90 trad Eycken toe tot een grotere aankoopgroepering, waar ook collega Verberckmoes toe behoorde. Dat bedrijf nam in 2002 Eycken over, en herdoopte de naam eerst tot Interieurs Eycken, en nadien tot Meubelen Verberckmoes. Als filiaal van de Oost-Vlaamse groep (uit Sint-Gillis-Waas) werd de showroom in 2005 grondig gerenoveerd, en in 2018 nog met 1.500 m² uitgebreid, vooral om ook tuinmeubilair te kunnen uitstallen. (De aannemer was trouwens telkens Mathieu Gijbels uit Oudsbergen).

Maar zoals de voltallige meubelbranche kreeg de vestiging in Herderen steeds minder bezoekers over de vloer. De verkoop via internet en kant-en-klare meubelpakketten zoals bij Ikea, gingen een steeds grotere hap uit het bestedingsbudget nemen. In een perscommuniqué haalt Verberckmoes ook de coronapandemie, stijgende kosten en zelfs de oorlog in Oekraïne aan om de beslissing tot sluiting van Eycken te verantwoorden. Bovendien is het moeilijk om tweetalig personeel te vinden, stelt CEO Marc Verberckmoes.

Door de sluiting zijn er 15 jobs bedreigd. Dit najaar zou nog de volledige uitverkoop van start gaan. Het gebouw zal worden verkocht voor een andere bestemming. Het verdeelcentrum in Tongeren (industriezone Tongeren-Oost) blijft wel open.