Schermafbeelding 2024-04-17 om 17.00.44

Oprichter van Cometal en Nordag op 74-jarige leeftijd overleden

Afgelopen zondag is in Hasselt ondernemer Gaston Lijnen overleden. De oprichter van bedrijven als Cometal en Nordag werd 74 jaar.

Gaston Lijnen werd geboren in Houthalen en maakte deel uit van een ondernemende familie. Hij werkte in de jaren '70 als verkoper van machines in de wegenbouw, toen hij een gat in de markt ontdekte. Hij ging metalen bekistingen ontwerpen en produceren in zijn eigen bedrijf Cometal. Dat was in 1985. Zijn innovatie werd een groot succes. In 1999 verliet Gaston Lijnen zijn geesteskind, een afscheid dat hem zwaar viel.

Daarna startte hij samen met zijn vrouw een wijnhandel op, en verleende hij advies bij de opstart van een ander bedrijf in bekistingstechnologie: Becona. Aansluitend startte Gaston Lijnen in Zwartberg met de productie van dakramen onder de firmanaam Nordag. Ook zijn zonen Roel, Wim en Joris waren er actief. Niet lang na de oprichting, in 2012 won het bedrijf de de Belfiusprijs voor jonge KMO's. Twee jaar geleden werd Nordag verkocht aan de West-Vlaamse sectorgenoot Skylux.

Gaston Lijnen wordt door zijn voormalige zakenrelaties en werknemers getypeerd als een vooruitstrevende vakman, die gepassioneerd was door innovatie. Een doorzetter, een kuitenbijter, die niet losliet tot hij een nieuw product of techniek helemaal op punt had gezet. Daarnaast was hij ook commercieel erg bedreven. Hij kon zijn producten op een overtuigende manier aan de man brengen en combineerde zo de kwaliteiten van een succesvol ondernemer.

De uitvaartdienst voor Gaston Lijnen vindt vrijdag plaats om 14 uur in het funerarium Witters en Baers in Zolder. Onze redactie biedt de familie haar blijk van medeleven aan.