Oude LP's reizen wereld rond in dozen uit Berbroek

Gegeven: je hebt een grote collectie vinylplaten en biedt deze te koop aan via Ebay of een andere veilingsite. Omdat verzamelaars overal ter wereld veel geld bieden voor je collector's items, is het heel belangrijk om deze in goede staat tot bij de kopers te krijgen. Bart en Marc Robyns uit Hasselt zorgden voor een oplossing: een doos op maat, perfect voor kleine oplages.

De broers hebben er meteen een business van gemaakt, want Ropak in Berbroek (in de voormalige Aveve-gebouwen) is sinds 1 januari 2011 hun onderneming in verpakkingsmaterialen op maat. "Voluit heet ons bedrijf Robyns Packaging & Protection bvba, maar we gaan door het leven als Ropak," zegt zaakvoerder Bart Robyns, die al een mooi trackrecord in de verpakkingswereld achter zich heeft. "Bedoeling is om vooral in golfkarton, dozen op maat te gaan maken. We merken namelijk dat de meeste modellen die beschikbaar zijn, standaard formaten hebben en in grote hoeveelheden moeten aangekocht worden. Heel wat producten vereisen echter een specifieke vormgeving, of moeten slechts in een beperkt aantal stuks worden verzonden. Vandaar... De klanten die we op korte tijd al wisten te overtuigen zijn voor 80% kleine KMO’s die occasioneel een product willen verpakken en hiervoor een gepaste doos zoeken en voor 20% kleine tot middelgrote bedrijven die wel dagelijks goederen inpakken of herverpakken."

Ropak maakt zowel kleinere dozen maken als grote palletdozen, als het moet met zeer snelle leveringstermijnen. "En we willen ons ook toeleggen op de 'speciallekes'," zegt Bart Robyns nog. "We denken bijvoorbeeld aan dozen die kunnen uitgevouwen worden tot zitje om op festivals te gebruiken."