Out of Office met Roberto Musardo: “Een goed pak friet in een Ferrari terwijl Kalkbrenner opstaat”

In onze zomerse rubriek Out of Office geeft een Limburgse bedrijfsleider enkele geheimen prijs die niet direct tot zijn zakelijke bezigheden behoren… Deze editie (11): Roberto Musardo, CEO van House of Finance, de financiële dienstverlener die onlangs zijn intrek nam in het voormalige restaurant Figaro in Hasselt.

1. Voor welke artiest sta je als eerste in de rij om tickets te kopen?

Paul Kalkbrenner of Fred Again. Mijn vrouw heb ik ten huwelijk gevraagd tijdens een concert van Paul Kalkbrenner. Nog meer cliché: ik deed dat tijdens het nummer “Sky and sand”. Lekker commercieel, hoewel de minder commerciële platen ons meer doen.

2. Welk gerecht en welke drank mogen ze op tafel zetten als jij het feestvarken bent?

Toch gewoon een goed pak friet. Ik drink graag eens een moscow mule, maar niet in combinatie met een frietje. Ik sport relatief vaak, dus mijn ideale cheatmeal is wanneer “de kermisfriet” zich hier op straat heeft geparkeerd.

3. Waar zou je een toerist naartoe sturen die in jouw regio iets moois wilt ontdekken?

Het doorkijkkerkje in Borgloon. Dat is dicht bij ons thuis gelegen. Hier hebben we ook een soort ceremonie gedaan voor ons huwelijk. Het blijkt ook een internationaal bekende plek te zijn. Zo dicht bij huis. Dat is in feite de perfecte metafoor dat je “het” niet te ver moet gaan zoeken. Dat geldt ook voor ondernemers die vaak heel dicht op een aantal mooie opportuniteiten zitten, maar spijtig genoeg gaan ze het dan vaak te ver zoeken.

4. Voor wie neem je zeker de telefoon op, ook al is het 3 uur ’s nachts?

Mijn vrouw, mijn kinderen, mijn vennoot. Nu, de kans dat mijn vrouw me om 3 uur ‘s nachts belt, is relatief klein aangezien ze 99,99% van de tijd langs me ligt op dat uur. Tenzij ze eens alleen op pad gaat, maar ook dat doen we meestal samen. Onze kinderen zijn 4 en 6, dus als die mij zouden telefoneren op dat uur, gaan er wel wat alarmbellen af. Indien mijn vennoot mij belt om 3 uur, dan weet ik dat er iets stevig aan de hand is en kan hij ook dan op me rekenen.

5. Op welke vakantiebestemming zou je met plezier een quarantaine van 14 dagen willen uitzitten?

Ibiza. Wij gaan regelmatig naar Ibiza, niet enkel om te feesten. Wie daar al vaker geweest is, kent de juiste plekjes, baaikes en restaurants. Meestal is er een rustige sfeer, tenzij je op het einde van het seizoen gaat. Je merkt dan dat mensen wat “uitgeblust” zijn.

6. Welk tv-programma mogen we als jouw ‘guilty pleasure’ beschouwen?

Ik kijk quasi geen tv, maar vroeger keken we toch wel vaak hersenloos naar Temptation Island - onszelf afvragend naar wat we in feite toch een het kijken waren.

7. Wat is de belangrijkste tip die je kinderen zeker moeten onthouden?

Zorg dat je op het speelveld staat. Tegenwoordig moet alles comfortabel zijn. We overanalyseren en nemen weinig actie. Als man die van cijfers houdt, zal ik zeker niet zeggen dat je niet moet analyseren. Maar er is een verschil tussen enerzijds analyseren, observeren en vervolgens actie nemen, of anderzijds overdenken, angst laten primeren en passief blijven. Op het speelveld staan en spelen om te winnen, betekent dat je weet dat er mogelijks zaken gaan mislopen maar je beslist hebt om te winnen.

8. Welk programmapunt moet een politicus realiseren die jouw stem wilt verdienen?

De inperking van de regeringen. Een solide regering waar al het vet van de botten is en die een duidelijk doel heeft zonder verborgen agenda’s. Ik weet dat het utopisch klinkt, maar helaas gebeurt het vandaag wel vaker dat wat voor ieder normaal denkend mens logisch is als een utopie in de oren klinkt. We zijn bepaalde onlogische zaken “zo gewoon” geworden dat we alles zijn gaan tolereren. Een overheid die een standpunt zou innemen om een krachtige omgeving te bouwen, kan mijn stem verdienen.

9. Met welk cadeau kan men jou écht een plezier doen?

Het is best lastig om mij een materialistisch cadeau te doen. Maar als ik iets moet opsommen: een massage of een uniek belevingsmoment.

10. Waar in jouw buurt vind je een toonbeeld van gepassioneerd ondernemerschap?

Ik vind Cegeka een interessant bedrijf. Qua omvang en resultaat. En ze stralen rust en neutraliteit uit. Ze kopen op, zetten joint ventures op en hebben mooie marges en winsten. Er is niets mis met de aandacht voor resultaten. Bij velen is de slinger helemaal doorgeslagen naar de andere richting, noem het woke. Helaas past dat niet bij ondernemerschap, het is soms zelfs nefast voor je team.

11. Welk object op 4 wielen komt het meest in jouw dromen voor?

De Ferrari 812. Ok, niet milieuvriendelijk. Veel geluid en een stevig prijskaartje. Maar een contradictie met de maatschappij die we tegenwoordig gebouwd hebben. Een statement.

12. Welke klus heb je al zo vaak uitgesteld dat je huisgenoten er nerveus van worden?

Er zijn mensen die in huishoudelijke klussen beter zijn dan ik. En bij deze verbind ik hier geen beloftes aan :-) Wij leren ons cliënteel ook het verschil tussen de belangrijkheid van een taak en de moeilijkheidsgraad. Sommige taken zijn niet moeilijk - de meeste zelfs niet - maar wel heel belangrijk. Een universitair geschoolde voelt zich daar dan soms “te goed” voor, maar ze moeten wel gedaan worden. Als ondernemer wil je ook alert zijn op wie je wat laat doen. Vandaar doe ik het huishouden niet. Zeker niet omdat ik me er te goed voor zou voelen. Ik zal heus wel een vaatwas inladen maar er zijn andere oplossingen voor.

13. Voor welke cursus zou je je nog ooit willen inschrijven als je wat meer tijd hebt?

Ik heb onlangs een cursus dj-en gevolgd en dat zou ik graag verder uitdiepen. Ik maak er alleen geen tijd voor op dit moment. Terug naar vraag 1: Paul Kalkbrenner en Fred Again. Ik zou heel graag zelf willen kunnen live produceren. Muziek is ook voor een stuk wiskunde, tellen, maar ook linken leggen zodat alles netjes samenvloeit. Je moet de verschillende mogelijkheden benutten. Je moet zorgen dat alles samenvloeit. Dat is ook zo bij ondernemerschap. Dat zijn je cijfers, de boekhouding, de data en KPI’s. Dat is werken aan je bedrijf en aan je vermogen.