Overheid blijft broodnodig in energietransitie

De energieprijzen blijven stijgen en ook ons energiefactuur schiet de hoogte in. Investeren in hernieuwbare energie is de enige rendabele oplossing op lange termijn. Maar is er genoeg ondersteuning van de overheid en het elektriciteitsnet om al deze investeringen te realiseren?

teDoor de huidige energieprijzen krijgt Gutami Solar enorm veel aanvragen omdat mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen. “Ze willen investeren in hernieuwbare energie, omdat dit het enige is dat nog rendabel is op lange termijn”, zegt Marina Doggen, zaakvoerder van Gutami Solar. “Het is altijd een win-win situatie om te investeren in groene energie. Enerzijds omdat je meteen je rekening kan laten dalen door je investering aan te geven bij Fluvius. Anderzijds moet je minder afbetalen dan dat je nu teveel betaalt aan elektriciteit.”

Het tsunami aan aanvragen zet het bedrijf voor grote uitdagingen door personeelstekort en grondstoffenschaarste. “Je vindt wel mensen, maar je moet ze tijd geven om zich in te werken en de nodige opleidingen te volgen om een kwaliteitsvolle service te kunnen bieden. Ook zijn er grondstoffentekorten. Als Gutami hebben we er tot nu toe heel goed mee kunnen omgaan, maar we voelen ook dat wachttijden oplopen.”

Overheidssteun

De overheid wil mensen op een verkeerd moment allemaal laten overschakelen naar groene energie. “De regering is te laat wakker geschoten. Vorige keer zijn ze op de rem gaan staan voor hernieuwbare energie. Op het moment dat ze op de gas gaan staan, zitten we met personeelstekorten en grondstoftekorten waardoor het voor bedrijven vaak niet haalbaar is om hieraan te voldoen. Ze moeten kijken waar de problemen zitten en deze in kaart brengen.”

Ze dienen te handelen naar de noden van de energiesector. “We zijn blij dat de regering ondersteuning biedt, maar er zou nog meer kunnen gebeuren. In de plaats van elkaar tegen te spreken, moet er op alle niveaus een gelijke beslissing komen. Dit kan alleen door naar elkaar te luisteren.”

Hernieuwbare energie in stroomversnelling

Het elektriciteitsnet voldoet momenteel niet aan de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door hernieuwbare energie. “Ik ben zeker dat Fluvius ermee bezig is, maar ook dit vraagt tijd. We moeten ook snel koppelen naar oplossingen voor laadpalen want tegen 2026 zullen de meeste auto’s elektrisch zijn.”

Er zijn nog heel wat uitdagingen de komende jaren. “Er moeten fundamentele oplossingen aangereikt worden. We hebben de steun van de overheid nodig om iets te realiseren dat plausibel en beheersbaar is. Iedereen wil inzetten op groene energie en ons net is daar nog niet helemaal klaar voor. We moeten een zekerheid opbouwen voor mensen die willen investeren in hernieuwbare energie. Als ze investeren, moeten ze hun energiefactuur de komende jaren wel degelijk zien dalen.

Gutami Solar Projects is dé Vlaamse expert in zonnepanelen.