euromercerie alken (Foto: Karel Hemerijckx)

Overlijden zaakvoerder leidt faillissement in

Vorige week dinsdag kon u op Made in Limburg lezen dat het faillissement was uitgesproken van Euromercerie in Alken, een gekende groothandel in garen, knopen, kralen, breigoed en andere mercerie. Een spijtig gevolg van het overlijden van de zaakvoerder Danny De Pauw, in augustus vorig jaar. Hij was de enige die in de hal van 2.000 m2 elke breinaald of bol garen snel kon terugvinden. Nu staat de volledige inboedel te koop voor 500.000 euro.

Een loods van 2.000 m² vol garen, knopen, naalden, breigoed, klittenband, linten, kralen… De indrukwekkende stock van de failliete groothandel Euromercerie in Alken staat te koop. “En alles moet in één keer weg,", zegt veilingmeester Frédérique Gouverneur. “De stock is zo omvangrijk dat we niet alles individueel of kavel per kavel kunnen verkopen. Om dit leeg te halen kom je met vijftien opleggers niet toe. Wij zoeken een onderhandse koper die het geheel overneemt. De boekhoudkundige waarde bedraagt 500.000 euro”, schetst de vertegenwoordiger van veilinghuis Legal Brokers, dat moet trachten om zoveel mogelijk schuldeisers te vergoeden.

De veilingmeester wijt het faillissement aan het wegvallen van de zaakvoerder. "Na zijn plotse overlijden door hartfalen ging het snel bergaf met de zaak. Een typisch voorbeeld van een bedrijfsconjunctuur van dertig jaar geleden. De zaakvoerder beheerde nagenoeg alles zelf. Het magazijn zat volledig in zijn hoofd. Maar toen hij wegviel, was het snel gedaan, want de jarenlange kennis en knowhow in deze specifieke handel was weg...”.

(Het hele verhaal stond maandag in Het Belang van Limburg!)