nathalie nijs incopack limelco

Overname Incopack: meer slagkracht voor meer slagroom

Het Nederlandse Royal A-ware Food Group heeft concrete plannen om de Limburgse zuivelgroep The Dairy Food Group van de familie Nijs over te nemen. Daarmee krijgen ruim 300 Limburgse werknemers van bedrijven als Incopack, Limelco of Eurodesserts, nieuwe bazen.

The Dairy Food Group bestaat uit de zuivelverwerkende bedrijven Incopack en Incorock in Dilsen-Stokkem, Eurodesserts in Beringen, Limelco in Zonhoven en het melkophalingsbedrijf Belgian Milk Company. De groep werd opgericht in 1988 door wijlen Gilbert Nijs, topondernemer en oprichter van Incopack in Dilsen-Stokkem. Onder zijn vleugels ontstond een heuse voedingsgroep die slagroom in spuitbussen, desserts, kwark, proteïnedrinks, room en melkpoeder levert aan de grote Europese warenhuisketens. Zijn grootste wapenfeit was ongetwijfeld de overname van het melkverwerkend bedrijf Limelco in Zonhoven in 2008. Daartoe behoorde ook Belgian Milk Company (BMC), dat dagelijks melk ophaalt bij 260 melkveehouders. De hele groep telt meer dan 300 medewerkers, samen goed voor een omzet van zo’n 300 miljoen euro.

Slagkracht

Gilbert Nijs, die bekend stond voor het feit dat hij nooit een blad voor zijn mond nam, overleed in 2014 aan een slepende ziekte. Om die reden had hij een jaar eerder al de fakkel als bedrijfsleider overgegeven aan zijn dochter Nathalie. Nu, tien jaar later, komt The Dairy Food Group terecht onder de vleugels van de Nederlandse familiale groep Royal A-ware Food Group. “Dat geeft onze bedrijf de nodige slagkracht om verder te groeien,” zegt Nathalie Nijs. “We staan immers voor grote uitdagingen, zoals de transitie naar duurzaamheid, personeelstekorten en de strengere Europese regels rond melkproductie. Bovendien is Royal A-ware Group eveneens een familiale groep, met dezelfde normen en waarden.”

Grote zuivelgroep

Als de Europese mededingingsautoriteiten groen licht geven, belandt het Limburgse bedrijf dus bij de grote Nederlandse zuivelgroep Royal A-ware Food Group met hoofdkantoor in Lopik. De overnemer kan bogen op een historiek van meer dan 125 jaar, en ontstond in 2010 uit de fusie tussen de familiale zuivelbedrijven Bouter Kaas en Anker Kaas. De Royal A-ware Food Group haalt een omzet van 3,3 miljard euro (2023). Er werken meer dan 4.000 medewerkers in verschillende vestigingen, verspreid over Europa en daarbuiten. Royal A-ware is gespecialiseerd in de productie van kaas, zuivel, room, melkpoeder en tapas.

Positie versterken

Royal A-ware Food Group hoopt de deal alvast voor het einde van het jaar af te ronden. “Dankzij deze overname kunnen we onze positie in ons inmiddels tweede thuisland verstevigen,” zegt CEO Jan Anker van Royal A-ware Food Group, die in ons land al actief met zuivelbedrijven in Aalter, Herne, Kruibeke en Merchtem. “Tegelijk kunnen we onze melkverwerking in België verder optimaliseren en zo werken aan nog efficiëntere ketens.” Over de overnameprijs zijn geen details bekendgemaakt. Nathalie Nijs blijft ook na de overname nog aan boord van The Dairy Food Group.