Overnemer Scapino al na 10 maanden failliet

Amper tien maanden na de overname van 24 voormalige winkels van Scapino in ons land, legt The Fashion Market het bijltje er bij neer. De Nederlandse overnemers laten een put van ruim 3 miljoen euro achter. Honderd mensen verliezen hun job. The Fashion Market had ook vijf winkels in Limburg.

Vorig jaar zette de Nederlandse retailgroep Macintosh - bij ons bekend van Brantano - zijn schoenenwinkels Scapino in de etalage om zich te kunnen concentreren op de afdeling ‘fashion’ (mode). De keten met 20 resterende uitbatingen in Vlaanderen, werd in oktober vorig jaar definitief verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij DFM Participaties. Die wilde er een nieuwe Vlaamse kledingketen mee uitbouwen onder de vlag The Fashion Market (TFM). Maar amper tien maanden later moeten de Nederlanders de boeken alweer neerleggen. De Antwerpse rechtbank van koophandel heeft TFM donderdag failliet verklaard. Daarmee verliezen ongeveer 100 mensen hun job. TFM had ook vijf winkels in Limburg, met name in Hasselt, Sint-Truiden, Maasmechelen, Opglabbeek en Lanaken.

scapinoVolgens de persrechter van de Antwerpse rechtbank laat TFM een put van ruim 3 miljoen euro achter, vooral schulden aan de RSZ, directe belastingen, BTW en eigenaars van de panden. Alle winkels werden gehuurd. Vorige maand werd CEO Ed Hasselman op last van de rechtbank aan de kant geschoven en vervangen door een voorlopige bewindvoerder.

Bij het personeel is er niet enkel droefenis omwille van het verlies van de job. “De mensen zijn in zekere zin ook opgelucht," aldus Pol Schats van de christelijke vakbond. "Zij merkten ook wel dat de winkels niet draaiden en er slechts een tiende van de vroegere omzetten werd gehaald. Zij zullen vrij snel in nieuwe job kunnen vinden in de retail, maar zullen wel een stuk anciënniteit verliezen."