fruitsnacks windmolen

Paesmans laat eigen briesje door Wijer waaien

In de zoektocht naar de productie van nog meer groene energie, heeft de leverancier van fruitmanden op het werk, Fruitsnacks, een windmolen van 38 meter ashoogte en wieken van 12 meter geplaatst naast de bedrijfsgebouwen in Nieuwerkerken. "We kiezen voor onze nieuwbouw en de verdere ontwikkeling in ons bedrijf steeds vaker voor duurzame en groene oplossingen. Het is één van onze belangrijkste waarden."

“Met onze recente investering in een productiehal en nieuwe kantoren waren we op zoek naar extra manieren om naast onze zonnepanelen nog meer groene energie te produceren", zegt zaakvoerder Karel Paesmans. "Naast een warmtewisselaar, die de warmte van de frigo’s gebruikt voor de verwarming van de kantoren, en de verblijfsaccommodatie voor onze seizoenarbeiders, kozen we een Xant-windmolen met een vermogen van 95kW.”

Roel Paesmans vult aan: “Door deze extra investering zullen we theoretisch energiepositief kunnen werken, wat wil zeggen dat we meer groene energie opwekken dan dat we verbruiken." De nieuwe windmolen zal een opbrengst van 170 000 kWh genereren, het equivalent van het verbruik van 50 gezinnen.

Ook in de toekomst blijft Fruitsnacks uitkijken naar verdere duurzame investeringen voor de productie en levering van het fruit. “Recent kochten wij ook twee nieuwe bestelwagens aan die volledig elektrisch rijden. Deze zetten wij in op onze korte en nabijgelegen routes. We kijken ook uit naar nieuwe mogelijkheden om de rest van ons wagenpark milieuvriendelijker te laten rijden”, besluit Karel Paesmans.