Nieuws Limburg Parket eist 2 jaar cel voor John Monard

Parket eist 2 jaar cel voor John Monard

Parket eist 2 jaar cel voor John Monard

Valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken, misbruik van vennootschapsgoederen en geen waarheidsgetrouwe boekhouding. Als straf voor die aanklachten eist de procureur 2 jaar cel, 4.000 euro boete en een handelsverbod van 10 jaar voor John Monard, zaakvoerder van De Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek. “Op papier was de zaak gezond, maar de werkelijkheid was anders”, zo klonk het in de rechtbank, maandag. De put die het bedrijf na het faillissement in 2018 achterliet, is opgelopen tot 40 miljoen, zo blijkt.

De Wijnmakelaarsunie bouwde doorheen de jaren een stevige reputatie als leverancier van Franse topwijnen. In vijftig jaar tijd wist zaakvoerder John Monard een indrukwekkende wijncollectie aan te leggen in zijn betonnen bewaarkelders in Diepenbeek. Maar het liep grondig fout, en in juni 2018 verklaarde de rechtbank het bedrijf failliet. Er bleef een put van maar liefst 40 miljoen euro achter, zo blijkt uit de zitting die maandag plaatsvond. Het gaat onder meer om 21,5 miljoen euro van banken, 3 miljoen aan overheden als de fiscus, 5 miljoen vorderingen van personeel en leveranciers, en voorlopig 1 miljoen aan de curator. Een Zweedse investeerder zegt bovendien voor 1 miljoen euro te zijn opgelicht.

Volgens het parket smukte Monard zijn cijfers op en loog hij over de voorraden. Volgens curator Berghs was amper 1 op de 10 dozen in zijn magazijn daadwerkelijk gevuld. Voor alle beschuldigingen die hem ten laste worden gelegd, vraagt het openbaar ministerie een straf van twee jaar gevangenis, 4.000 euro boete, een handelsverbod van tien jaar en de verbeurdverklaring van het vermogensvoordeel.

Luc Delbrouck, advocaat van John Monard, verdedigde zijn cliënt door te wijzen op legale boekhoudkundige operaties die zich in deze sector wel meer voordoen. Zo moet de handelaar vaak voorschotten betalen aan de wijnhuizen terwijl de flessen pas jaren later worden geleverd.

Het vonnis valt op 10 mei. (Het hele verhaal is dinsdag te lezen in Het Belang van Limburg of als betalend abonnee achter de paywall)

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.