Peppe e Carluccio

Peppe (La Botte) verliest zijn mentor

Antonio Carluccio, de peetvader van de Italiaanse keuken, is woensdag in Londen overleden. Hij werd 80 jaar. Vreselijk nieuws voor de grote fans van de tv-kok, en niet in het minst voor Peppe Giacomazza van La Botte, die hiermee een goede vriend en mentor verliest. Samen hadden ze op de zender Njam! het programma Peppe e Carluccio.

Carluccio was een begrip in de internationale voedingswereld. De minzame Italiaan verhuisde al in de jaren '70 naar Londen, waar hij wijnen importeerde en diverse restaurants, voedingswinkels en kleinere lunchzaken opende. Hij verblijdde de wereld met Italiaanse recepten in tv-programma's en kookboeken. Peppe's, de tweede zaak van onze Limburgse topchef, is er gekomen op advies van Carluccio, zo vertelde Peppe onlangs nog tijdens Made in Limburg Live.

Peppe reageert bijzonder aangeslagen op het nieuws. “Antonio's broer heeft me op de hoogte gebracht”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “Een hartstilstand. Ik kon het eerst niet geloven, want eind december zouden we samen nog naar een match van Chelsea gaan. Dat doen we elk jaar in de eindejaarsperiode. En ik heb Antonio drie dagen geleden nog aan de lijn gehad. Er leek niets aan de hand. Al zei hij wel dat hij zich een beetje slapjes voelde. Nu weten we waarom.”

Peppe kan niet genoeg benadrukken wat Carluccio voor hem betekend heeft: “In 2011 begonnen we aan de opnames van ‘Peppe e Carluccio’. Sindsdien zag hij me als de zoon die hij nooit gehad heeft, ik kon niks verkeerd doen voor hem. Ik was dan ook vriend aan huis bij hem en zijn vriendin Sabine. Als hij je graag had, was dat voor het leven. Als hij met je brak, was dat voor altijd. Zo was Carluccio: ook al had hij spijt van sommige beslissingen, hij kwam er nooit op terug. Dat is de typisch Italiaanse koppigheid. De beste les die Antonio me gaf: hoe rijk en succesvol hij ook was, hij bleef altijd zichzelf. Hij inspireerde me, en het was hij die me met de voeten op de grond hield. (pauzeert) Maar nu ben ik mijn mentor kwijt.”