Peren doen omzet Belgische Fruitveiling exploderen

De Belgische Fruitveiling (BFV) in Sint-Truiden heeft een topjaar achter de rug. Vooral door de succesvolle perenoogst wisten de telers van de BFV de totaalomzet in 2010 te verhogen met 26 procent tot een totaal van 145 miljoen euro. Sinds de oprichting van de BFV in 1990 is dit -op één na- de hoogst behaalde omzet. (In het recordjaar 2008 werd een omzet van 151,5 miljoen euro geboekt). Dit resulteerde ook in een positief bedrijfsresultaat van 205.000 euro.

Polen doen markt kelderen
“De mooie cijfers zijn vooral te wijten aan de verhoogde toevoer van peren, die maar liefst 62 procent hoger was dan in 2009,” zegt BFV-directeur Filip Lowette. “Ook de appelen kenden een omzetstijging, weliswaar van 14 procent. Daar nam bovendien het rendement toe in het laatste half jaar. Van begin 2009 tot medio 2010 waren de appelprijzen immers historisch laag, voornamelijk door het enorme aanbod uit Polen.”

De totale aanvoer van fruit en groenten bij de BFV bedroeg in volume zowat 217 miljoen kilogram. De toename hiervan heeft ook te maken met de geslaagde fusie die de BFV doorvoerde met Veiling Profruco in februari 2010.

Aan de uitgavenzijde heeft de Belgische Fruitveiling ook fors geïnvesteerd. Er werd onder meer 2,6 miljoen vrijgemaakt voor een nieuw frigocomplex in Sint-Truiden (ULO) en er werd voor 3 miljoen euro zonnepanelen gelegd.

China
2011 ziet er eveneens veelbelovend uit. “Momenteel blijft de omzet een stijgende tendens aanhouden, mede dankzij de betere marktsituatie voor appelen en de verhoogde perenaanvoer ten opzichte van 2010,” aldus nog Filip Lowette. “De sterk gestegen perenaanvoer heeft ons verplicht om bijkomende afzetgebieden te zoeken. Sedert januari draait de export naar China dan ook op volle toeren. In 2011 vertrokken al meer dan 22 containers per zeevracht richting China.”