Schermafbeelding 2024-03-18 om 22.03.10 (Foto: Karel H.)

Pionier van Limburgse reisindustrie overleden

Na een moedige strijd is Wim Desmet zopas vertrokken voor zijn laatste vlucht. De Limburgse oprichter van reisorganisatie Neckermann werd 75 jaar.

"Het is met grote droefheid dat wij het overlijden melden van onze papa, Wim (Willem) Desmet", vertelt Hans Desmet, CEO van Deliva en Umami Catering in Genk. "Na een moedige strijd is hij vertrokken voor zijn allerlaatste vlucht, omringd door zijn naaste familieleden. Hij is 75 jaar geworden."

Wim Desmet was een gekend figuur in de reisindustrie. De Oost-Vlaming van geboorte verhuisde naar Hasselt, waar hij al in 1972 begon met zijn eigen zaak Wim Desmet Reizen. Als franchisenemer van het Duitse Neckermann, bouwde hij de keten in België uit tot een waar begrip. Op het hoogtepunt bracht Neckermann België, later overgenomen door het failliet verklaarde Thomas Cook, zowat 1 miljoen reizigers per jaar naar hun vakantiebestemming. Desmet schopte het tot CEO voor heel West-Europa, waarmee hij als een pionier in de Belgische toeristische sector werd beschouwd.

Na zijn actieve carrière in het toerisme, goed voor zo'n 35 jaar ervaring, was hij nog externe bestuurder bij Concentra en KMDA. "Deze 2 mandaten lagen hem zeer, zeer nauw aan het hart en hij heeft ze dan ook uitgevoerd tot zijn gezondheid het niet meer toeliet", licht Hans toe. "We verliezen een wonderbaarlijk man, die heel erg zal gemist worden."