Nieuws Limburg “Please, géén WWW voor onze economie”

“Please, géén WWW voor onze economie”

“Please, géén WWW voor onze economie”

De komende 6 maanden staan in het teken van het herstel van de Limburgse economie. Toch betekent de tweede coronagolf een stevige rem op de relance die al was ingezet, zo leert de immer accurate conjunctuurbarometer van Voka Limburg.

“Na het dieptepunt van de eerste coronagolf in mei, is er een steile herneming op gang gekomen tegen het einde van Q3”, leert Johann Leten uit de cijfers. “Maar we zien nu dat in de loop van het vierde kwartaal de herneming aan expansiekracht verliest. Door de impact van de tweede lockdown verwachten we volgende maand opnieuw een knikje in de cijfers.”

De voorspellingen van Voka Limburg zijn dan ook onder voorbehoud. “Simpelweg omdat we de gevolgen van de nieuwe coronagolf nog niet kunnen inschatten”, zegt Johann Leten. “Volgens ramingen van onze hoofdeconoom is een nieuwe terugval van 4,5% waarschijnlijk. Dat is een klap van formaat als je bijvoorbeeld vergelijkt met de crisis 2008-2009, toen de totale economische krimp 3,7% bedroeg.”

“We zitten nu met een W-curve in onze economie. We mogen daar geen WWW van maken. Er moet dus absoluut vermeden worden om telkens opnieuw te vervallen in een stilstand en dan de trein terug op gang te trekken. De weerbaarheid die onze bedrijven telkens opnieuw aan de dag leggen is enorm, maar helaas niet onuitputtelijk. Een krachtig, aanhoudend ondersteuningsbeleid van de overheid is meer dan ooit nodig. Hun acties zullen het ritme van ons herstel mee bepalen. Als we meteen enkele suggesties mogen geven: maak werk van de versnelde afschrijving van investeringen én ga zo snel mogelijk naar een gecontroleerde heropening van de horeca en retail. Dat zijn erg belangrijke schakels in onze waardeketen”, besluit Leten.

Reageer op dit bericht

Sector
  Onderneming
  Personen

  Gerelateerde berichten

  Sector
   Onderneming
   Personen

   Meest gelezen in deze regio