Primeur: robot houdt werkvloer spic en span

De eerste autonome poetsrobot van België heeft dinsdag een arbeidscontract getekend in de T2-campus van Genk. Het Limburgse bedrijf Automatic Clean (Higenius Group) heeft daarmee een stevige primeur te pakken. Vanuit heel Europa zullen overigens operatoren in Genk worden opgeleid om de schoonmaakrobots te leren bedienen.

De robot die Automatic Clean zopas op de T2-campus geïnstalleerd heeft, is uitgerust state-of-the-art navigatietechnologie. "Hierdoor kan hij volledig autonoom en 24/7, bewegen in complexe omgevingen", vertelt Michiel Vandeweyer van Higenius Group. De poetsrobot zal in eerste instantie de gangen van de campus voor zijn rekening nemen. “Hij kan vanaf zijn docking station perfect zelfstandig water nemen en uitrijden om zijn ronde door de campus te doen. Hij kan zelfs de lift nemen om van verdieping te veranderen. Als hij klaar is, rijdt hij terug naar zijn stek om het vuile water af te laten en zijn batterijen op te laden. Gebeurt er ergens een ongelukje, dan kan de robot op elk moment met een app uitgestuurd worden om zijn werk te doen.”

Bij T2 zijn ze blij met de extra hulp: "Als techcampus dragen we innovatie natuurlijk heel hoog in het vaandel en geloven we ook dat onze poetsrobot de toekomst van het schoonmaken inluidt,” vertelt Stef Vermeulen, campusmanager van T2. “Het werkt voor ons niet alleen kostenbesparend, dankzij de robot kan er ook efficiënt en doorlopend schoongemaakt worden en kunnen we het proces indien nodig bijsturen met een app.”

Voor Automatic Cleaning (onderdeel van Higenius Group) is het een kwestie van tijd vooraleer de robots overal zullen ingezet worden. "We ervaren dat er momenteel veel te veel druk staat op het schoonmaakpersoneel", aldus Michiel Vandeweyer. "Met de robots kunnen we de werkdruk verlagen en tegelijk de kwaliteit verhogen. Dit is de toekomst. In China worden deze robots bijvoorbeeld ingezet omwille van de stijgende vergrijzing. Er zijn minder werkende handen beschikbaar, terwijl de nood aan schoonmaakhulp groter wordt om langer thuis te kunnen wonen. Hier gaan we dezelfde richting uit."

Wat niet wil zeggen dat alle schoonmaakpersoneel morgen zal vervangen worden. "Nee, deze robot is complementair aan het huidige team. Er worden alleen enkele taken overgenomen, wat stressverlagend werkt. En minder stress betekent betere dienstverlening."

De training om de robots te bedienen gebeurt overigens in strategische samenwerking met technologiecampus T2. Vanuit heel Europa zal schoonmaakpersoneel dat met deze technologie gaat werken, naar Genk komen om een opleiding te genieten.