Nieuws Limburg Primeur uit Nieuwerkerken: generator op waterstof

Primeur uit Nieuwerkerken: generator op waterstof

Primeur uit Nieuwerkerken: generator op waterstof

Bij Jos Pierard in Sint-Truiden staat al meer dan een week een unieke installatie te draaien. De tijdelijke stroomvoorziening, die nodig is omwille van langdurige infrastructuurwerken, draait op een grote generator op waterstof. De bedrijven Ziero en Europower mogen de innovatie op hun naam schrijven.

Een 45 Kva generator die op 100% waterstof werkt. Dus zonder uitstoot van CO2 en stikstof, een zogenaamde ‘zero emission’- toepassing. “Wij zijn standaard begonnen vanaf een benzinemotor die omgebouwd werd om op waterstof te werken,” weet Thomas Houben, zaakvoerder van Ziero. “Het is een uniek product in België en voor zover wij weten, zelfs in Europa.”

De ontwikkeling gebeurde in samenwerking met Europower uit Nieuwerkerken, het bedrijf dat werd opgericht door de familie Heylands en onlangs werd overgenomen. Weldra zal de naam Europower overigens worden veranderd in E-Power.

“De reacties op deze emissieloze waterstofgroep zijn erg hoopvol”, zegt Laurens Debaere van E-Power. “Een belangrijke switch voor ons bedrijf, aangezien we zo inspelen op de grote vraag naar groene oplossingen voor stroomvoorziening.”

Thomas Houben ziet deze evolutie ook. “Er zijn al grote steden in België en Nederland waar dieselgeneratoren niet meer welkom zijn”, zegt hij. “Een generator op waterstof is dan een betaalbaar en duurzaam alternatief.”

Jos Pierard van Pierard IJzerwaren uit Sint-Truiden, mocht proefdraaien met de nieuwe installatie. Hij is vol lof over de werking van de generator, die zijn bedrijf verderhelpt nu diverse ondernemingen door werken zonder netstroom zitten. “We zijn blij dat we deze primeur hier mogen uittesten. Dit is vast en zeker het begin van een nieuw tijdperk”, besluit hij.

K.Me/JCr.

Reageer op dit bericht

Reacties

Frank V. 2021-06-09 11:56:10

Dag, Boeiend product, leer ik graag meer over. Kan je me de contactgegevens van Thomas Houben of collega doorgeven ? Nog een fijne dag. Met vriendelijke groeten, Frank Vermeulen Near grid Solutions

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.