directie democo

Primeur voor Democo: nul werkpunten

Een plint die ontbreekt, een barstje in de gipsplaat of een stopcontact zonder stroom.... Doorgaans worden omvangrijke bouwprojecten in ons land opgeleverd met een lijst van werkpunten. Maar in Laken is zopas voor het eerst in België een groot woonproject gerealiseerd dat meteen 100% in orde is: bouwheer en architect hadden nul opmerkingen. De primeur is voor aannemer Democo (Hasselt). “Dit hebben we te danken aan een minutieuze opvolging op de werf en een doorgedreven, soepele doorstroming van taken binnen onze werfteams”, zegt directeur Frederik Bijnens. "Fijn. Want bouwen is vandaag nog al te vaak een bron van zorgen, terwijl het een feest moet zijn.”

De voorbije jaren is het Hasseltse familiebedrijf Democo, dat een 30-tal grote bouwwerven over het hele land heeft, heel intensief bezig geweest met het perfectioneren van het bouwproces. "Tot op het punt dat we onze medewerkers zelfs stappentellers meegaven om tot in detail na te kunnen gaan waar onze bouwvakkers, technici en projectleiders onnodig tijd mee verliezen", geeft algemeen directeur Frederik Bijnens een voorbeeld. "Denk maar aan voortdurend extra materiaal uit een camionette halen, gereedschap zoeken, iets gaan vragen in de werfkeet, enzovoort. Met al dat heen en weer lopen wordt er niet beter gebouwd, dus hebben we dat proces ontleed. Dat maakt dat we nu al enkele jaren beetje bij beetje efficiënt bijsturen op onze werven. Zo worden tegels nu bijvoorbeeld standaard geleverd op de plaats waar de tegelzetter moet werken en niet tientallen meters verderop. Kleine ingrepen die een groot verschil maken. Daarnaast werken we ook met kleinere teams, die op dagelijkse basis goede afspraken maken, zodat niemand meer op elkaar moet wachten om zaken af te werken. Een soepele doorstroming van taken, of het LEAN-principe, zoals dat al jaren bij autofabrikanten bestaat.” ​

De nieuwe manier van werken heeft ervoor gezorgd dat het aantal werkpunten bij een voorlopige oplevering inmiddels in een aantal jaren tijd is afgenomen tot 2,58 werkpunten per 100 vierkante meter. Dat is veel beter dan gemiddeld voor projecten met een omvang vanaf 2.500 vierkante meter. "En dan nu, in Laken, wisten we het allereerste grote woonproject te realiseren met welgeteld 0 werkpunten", aldus Frederik Bijnens. Meteen een Belgische primeur.

Les Pierreries, zoals de residentie heet, telt 82 appartementen, verdeeld in zeven blokken. Alle flats hebben dezelfde afwerking. Het gaat om sociale woningen van de openbare vastgoedmaatschappij De Lakense Haard. "Daardoor konden we onze nieuwe bouwmethode voluit uitspelen en hebben we ​de werf zelfs voltooid voor het einde van de contractuele termijn", zegt Bijnens. "Met als kers op de taart: nul opmerkingen van de bouwheer, architect en ons eigen kwaliteitsteam. Een bewijs dat nul werkpunten bij een oplevering echt wel haalbaar is.”

Meteen is de toon gezet voor de volgende projecten van Democo. "We streven er inderdaad naar om in de komende maanden onze methode nog verder te verfijnen, op alle grote werven en types van projecten. Het uiteindelijke doel is dan ook om zoveel mogelijk woonprojecten op te leveren met een onberispelijk rapport." De voorbije twee jaar zit het Hasseltse familiebedrijf op de goede weg. Zo leverde het o.a. al een nieuwe vliegtuighangar voor Defensie in Melsbroek op met 0,38 werkpunten per 100 vierkante meter. De werven Hippodrome in Laken, Hamme Markt en NAC Beveren bleven ook allen al onder de coëfficiënt van 1.

“Voor zowat iedereen die ik spreek en gebouwd heeft, is het bouwproces een bron van kopzorgen geweest. Telkens is er wel iets niet in orde, met alle tijd- en soms geldverlies vandien. En dat zou écht niet mogen. Een eigen woning, kantoor of loods neerzetten is doorgaans één van de belangrijkste investeringen in iemands privéleven of professionele carrière. Bouwen zou dus een feest moeten zijn. En daar maken wij werk van", besluit Frederik Bijnens.