Recordaantal Limburgers start loopbaan via IBO

selectie-vdab-unizo

Dit jaar zullen zo'n 2.900 Limburgers een traject van Individuele BeroepsOpleiding (IBO) opgestart hebben. Dat is (jaar na jaar) een record, zo blijkt uit cijfers van VDAB en Unizo Limburg. IBO is een formule waarbij nieuwe werknemers gedurende een aantal maanden praktijkgericht worden opgeleid. De werkgevers die de opleiding aanbieden, zijn in 85% van de gevallen KMO's. Zij genieten een fikse korting op de loonkost zolang de IBO loopt (max. 6 maanden). Nog opvallend: 83% van de IBO'ers stapt daarna over naar een vast contract. "Gezien het systeem de kansen op duurzame tewerkstelling duidelijk verhoogt, moeten we er nog meer promotie voor maken", vinden Bart Lodewyckx (Unizo Limburg) en Jo De Cock (VDAB Limburg).

Ook andere vormen van werkplekleren zitten duidelijk in de lift. Zo zijn er dit jaar ook 232 overeenkomsten afgesloten voor de betaalde stage BIO (Beroepsinlevingsovereenkomst). Vorig jaar waren er dat maar 42.

Voor tal van Limburgse KMO's is de IBO een doeltreffende formule. "Het geeft ons de kans om mensen met een positieve ingesteldheid, maar een gebrek aan specifieke kennis en ervaring, toch aan te werven", zegt Jan Pollaris van Insaver uit Zonhoven. "Het zijn mensen die puur op basis van hun cv uit de boot zouden vallen, maar dankzij de IBO toch een kans krijgen en zich ontpoppen tot gemotiveerde, volwaardige collega's."

Buurman John Donders van Hygiene Support bevestigt: "Wij zoeken medewerkers met de juiste ambitie en motivatie, eerder dan specifieke kennis. Dat laatste kan aangeleerd worden. Tijdens de interne opleiding via de IBO merken we ook of een kandidaat past binnen onze bedrijfsfilosofie of niet."