Naplasol Patrick Scheepers Patrick Scheepers stroopt de mouwen op: Naplasol is klaar om wereldmarkt te veroveren.

Revolutionair voedingsbedrijf investeert 50 miljoen

Nuggets, hamburgers, boterhambeleg... steeds meer mensen kiezen voor vleesvrije varianten. Een gigantische markt, die nog helemaal open ligt. En daar speelt de start-up Naplasol uit Bree op in. Het bedrijf heeft 2 jaar de tijd genomen om een uniek procédé te ontwikkelen waarbij plantaardige eiwitten worden opgekweekt tot een smaakloze vleesvervanger, die qua uitzicht en structuur erg gelijkt op kippenwit. Grote voedingsproducenten zijn erg enthousiast over de eerste proeven om van de vezelrijke basisgrondstof smaakvolle eindproducten te maken. De eigenaars van Naplasol geloven rotsvast in de toekomst van hun product, en investeren maar liefst 50 miljoen euro in het opzetten van een moderne productieplant.

Naplasol (Natural Plantbased Solutions) werd opgericht in 2020 als onderdeel van de Veos-groep, een West-Vlaams familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van dierlijke eiwitten, bestemd als grondstof voor de voeding van mens en dier. "Maar de eigenaarsfamilie Slee heeft ingezien dat de vraag naar vleesvervangende producten snel toeneemt, en heeft daarom ingezet op een aanvullend aanbod van plantaardige eiwitten", zegt Patrick Scheepers, plantmanager van Naplasol in Bree. "De niche van vegetarische en vegan voeding groeit wereldwijd enorm, en die markt wil de Veos-groep graag meenemen. Het zijn de ondernemers zelf (de 3 broers Slee) die op zoek gegaan zijn naar een nieuw myco-proteïne van natuurlijke oorsprong om vleesvervangende producten van te maken (vergelijkbaar met Quorn). Er is enorm veel onderzoek gebeurd, waarbij een kleine schimmelcel wordt opgekweekt tot een natuurlijk eiwit met groot volume. Door toevoeging van diverse voedingsstoffen krijg je een uniek basisproduct dat door voedingsbedrijven kan gebruikt worden om er een breed assortiment van vlees- en visvervangende producten van te maken. De grote concerns zijn erg geïnteresseerd. De tests die ze al hebben gedaan om met ons product nuggets, hamburgers, broodbeleg en andere vleesvrije voedingswaren te maken, zijn zeer succesvol verlopen. Dit zowel voor de creatie van nieuwe vleesvervangers als voor de verbetering van bestaande toepassingen. Een grote troef is dat onze eiwitten geen bijsmaak hebben en dus volledig naar eigen smaak kunnen gemodificeerd worden. Ook de vezelige structuur (zoals een kipfilet) is toegevoegde waarde. We werken momenteel trouwens aan andere stammen om andere structuren te kunnen aanbieden, zodat onze klanten hun gamma nog kunnen uitbreiden. Bovendien bevat ons product essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Qua voedingseisen zijn de eindproducten volledig geschikt voor elk Westers dieet. Kortom: we zijn ervan overtuigd dat wat we hier in Bree maken, potentieel heeft om op grote schaal door te breken."

Bree als basis
Het bedrijfsgebouw in Bree is de voormalige productiesite van Friesland Campina. Naplasol heeft het volledige gebouw gemoderniseerd en alles in gereedheid gebracht om een grootschalige productie van de myco-proteïnes op te zetten. "In totaal zullen de eigenaars hier de komende 3 tot 5 jaar zo'n 50 miljoen euro investeren", aldus nog Patrick Scheepers, die na een lange carrière in diverse Limburgse voedingsbedrijven, in mei jongstleden neerstreek bij Naplasol. "Bijna alles is nieuw: de kantoren, de kantine, de waterzuivering, opslagruimtes en -uiteraard- vooral de productiezone. We werken aan een geautomatiseerd proces, waarbij de schimmeleiwitten worden opgekweekt in tanks van 42 kuub. Nadien wordt de materie ingevroren en in vaste blokken naar de klanten vervoerd. De bedoeling is om binnen afzienbare tijd te groeien naar tanks van 160 kuub, goed voor 100.000 ton per jaar. Vertaald naar vlees, is dat het equivalent van 250.000 koeien die niet moeten geslacht worden... We zijn er zeker van dat het marktpotentieel groot genoeg is om deze volumes weldra in een drieploegensysteem, én twee in het weekend, te gaan realiseren. Een 50-tal werknemers over 3 jaar: dat moet zeker mogelijk zijn."

Marathon
En Patrick Scheepers besluit: "Met onze spraakmakende innovatie zetten wij, hier in Bree, de volgende stap in de wereldwijde evolutie naar meer vegan voedingswaren. Een wezenlijke bijdrage aan de totale duurzaamheidsdoelstellingen op internationale schaal. We zijn heel fier dat we hier een verschil in kunnen maken op lange termijn. Want dit verhaal is geen sprint, het is een marathon. En we zijn nog maar net vertrokken..."