Rillende Russen godsgeschenk voor Europower

Dat Europower, fabrikant van stroomgroepen uit Nieuwerkerken, in 2010 een omzetstijging van 22% zal realiseren, is onder meer te danken aan de rillende Russen. "Als het ginds -20 of -30 graden vriest, moet er uiteraard meer verwarmd worden en valt de gewone stroom regelmatig uit," zegt CEO Yves Heylands, die samen met zijn broer Luc het bedrijf leidt. "Vandaar dat we ginds momenteel goede zaken doen."

Europower kan de opsteker goed gebruiken, want 2009 was met een omzetdaling van 37% een jaar om snel te vergeten. "Inderdaad, maar we hebben altijd in het herstel geloofd, en nooit bespaard op de commerciële slagkracht van het bedrijf," zegt Heylands. "Ondertussen zijn we ook blijven investeren in nieuwe ontwerpen van generatoren. Het assortiment is intussen uitgebreid van stroomgroepen van 40 kVA tot 250 kVA. Die zwaardere machines zullen zeker zorgen voor een goed jaar 2011."

Misschien dat het hernieuwd succes de bouwplannen terug op tafel brengen? "In het topjaar 2007 hebben we een groot terrein naast het onze gekocht met de bedoeling om een uitbreiding te realiseren. Door de crisis zijn deze plannen in de koelkast beland. We zullen zien hoe snel we hier op gaan terugkomen. We gaan niet in onze luie zetel zitten afwachten of de economie zich volledig herstelt, om nadien pas actie te ondernemen," klinkt het strijdvaardig.

Bij Europower Generators en het dochterbedrijf EIPA werken zo'n 60 mensen. De omzet voor 2010 wordt geraamd op 11 miljoen euro.