“Rode loper voor Ikea: norm voor alle bedrijven!”

Unizo Limburg vindt dat alle privileges die Ikea gekregen heeft om zich in ijltempo te kunnen vestigen in Hasselt, ook voor de rest van de ondernemingen de norm zou moeten zijn. Snelle vergunningen en infrastructuurwerken op maat behoren tot de rode loper die voor elk bedrijf moet uitgerold worden, vindt directeur Bart Lodewyckx:

ikea"Morgen opent Ikea Hasselt. Wij zeggen alvast: Hjärtligt välkommen," zegt Lodewyckx. "Ikea kan een trekker zijn voor onze provincie en creëert tewerkstelling. Hoewel we dat laatste ook niet mogen overroepen, want ze haalt er misschien ook elders weg. Maar laten we eerlijk zijn: Ikea is een bijzonder knap concept en ondernemersverhaal. Stel u voor dat het door een Limburger was bedacht. Zouden we dan niet apetrots zijn? Daarom moeten we ons de vraag durven stellen: wat hebben we nodig om onze eigen Ikea-verhalen te creëren? Allereerst: ambitieus ondernemerschap."

"En ten tweede: een beleid dat de rode loper -die Ikea krijgt- voor elke lokale ondernemer uitrolt. Want voor hen blijft het aanvragen van vergunningen of infrastructuuraanpassingen veel weg hebben van het in elkaar knutselen van een BILLY-kast zonder handleiding: het kost naast bloed, zweet en tranen, vooral tijd… heel veel tijd. Daarom een positieve oproep: laat de manier waarop Ikea behandeld is, de norm worden voor al onze eigen ondernemers. Op alle vlakken. Ook fiscaal. En laten we tegelijkertijd zelf wat ambitieuzer worden. Waardoor iemand anders hier niet meer de norm moet komen stellen. Standarden sätts. (De standaard is gezet)," besluit de Unizo-directeur.