Nieuws Limburg Sappi bedankt directeur voor bewezen diensten

Sappi bedankt directeur voor bewezen diensten

Sappi bedankt directeur voor bewezen diensten

Als een donderslag bij heldere hemel kwam bij het personeel van Sappi Lanaken de boodschap binnen dat directeur Eric Raedts de papierfabriek verlaat. Hij heeft zelf de bui evenmin zien hangen, want niet langer dan een week geleden vertelde hij in een uitgebreid interview aan Made in Limburg nog over de vele plannen die hij als bedrijfsleider op de plank had liggen.

Eric Raedts (56) heeft zijn hele carrière bij Sappi gewerkt. Na zijn studies als industrieel ingenieur in Diepenbeek en na zijn legerdienst, ging hij 34 jaar geleden in Lanaken aan de slag als shiftleader. Geen onbekend terrein, want ook zijn vader had er een loopbaan van 33 jaar bij Sappi Lanaken opzitten. Eric Raedts maakte zowat om de 5 jaar promotie bij Sappi, en verbleef ook meerdere keren voor lange tijd in het buitenland, zoals in Duitsland, Oostenrijk en Finland. In 2014 werd hij verankerd in Lanaken met de benoeming tot bedrijfsdirecteur. Hij legde er een uitstekend parcours af, gekenmerkt door het binnenhalen van enkele grote investeringen en de uitbreiding van het aantal jobs. “Ik weet ondertussen wel hoe de hazen lopen binnen het bedrijf”, aldus Raedts over het interne lobbywerk dat moest verricht worden om de continuïteit van Lanaken in de Sappi-groep te verzekeren. “Nochtans geen evidentie, want de loonkost in België is erg hoog, wat onze positie moeilijker maakt”, zegt hij.

Het mindere rendement dat Sappi Lanaken de afgelopen jaren wist te behalen, werd volgens Raedts “met de steun van Corporate” omgebogen. “Sinds Nieuwjaar zijn de resultaten supergoed”, zegt hij. “De papierprijs is nooit zo hoog geweest, en daar profiteren wij natuurlijk mee van. De stemming is dus opperbest.”

Toch liet Raedts zelf een opening voor zijn vertrek: “Ik ben iemand die altijd iets nieuw wil doen. Ik wil iets kunnen betekenen en vooral ten dienste staan van anderen. Ik haat het om vast te blijven hangen in de routine. Daarom dat ik in het verleden ook vaak intern van job veranderde. Nu ben ik al het langste ooit op 1 functie. Ik zeg dus nooit nooit tegen verandering. Als er zich een kans voordoet, moet je die grijpen, vind ik. Maar het is niet zo dat ik met mijn eigen carrière bezig ben. Wat komt, dat komt. Ik wil op mijn sterfbed niet kunnen zeggen ‘had ik maar’. Vandaar…”

De uitdagingen die Raedts nog had liggen, waren er op vlak van innovatie. “Ik wil dat onze papierlijnen maximaal renderen, en dat houdt ook de creatie van nieuwe producten in. Daar ben ik veel mee bezig. Toch is het belangrijkste van mijn job het people management. Met elk van de 600 mensen heb ik persoonlijke gesprekken. Binnen de bedrijfsmuren word ik met Eric aangesproken en mijn deur staat altijd open. Ik sta graag tussen de mensen. Daarom ben ik zo graag in Lanaken, en niet ergens op een hoofdkwartier.”

Toch zal zijn toekomst nu elders liggen. Sappi laat weten dat het proces om een nieuwe bedrijfsdirecteur te benoemen al is opgestart en er in de komende weken witte rook uit de schouw zal komen. Peter Keulen is ad interim het aanspreekpunt binnen de directie.

Reageer op dit bericht

Reacties

Cornelus D. 2022-06-14 09:33:30

Onbegrijpelijk dat ze deze man niet voorbereid hebben op zulk nieuws. Dan had hij alvast rond kunnen kijken naar een nieuwe job .

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.