essenzi genk

Sauna en wellness: potjes koken over

Met toenemende verbazing blijven een aantal sectoren zich openlijk afvragen waarom er in godsnaam nog geen versoepelingen in hun sector worden doorgevoerd. Zo tasten de uitbaters van (privé) sauna's en wellnesscentra al maanden in het duister over de redenen van verplichte sluiting. "Nochtans zeggen alle virologen en experten ons dat we geen enkel risico vormen voor de gezondheid, maar blijkbaar wil de politiek geen enkel argument volgen", zegt Bart Jansen, zaakvoerder van 5-sterren privésauna & wellness Essenzi in Genk.

"Na een grondige risicoanalyse hebben we met de sector een lijvig protocol opgesteld", zegt Jansen. "Er geldt een beperkte capaciteit (meestal 2 personen uit dezelfde bubbel), er is een spreiding van de bezoekers zodat ze elkaar niet tegenkomen, we werken alleen op reservatie, alle installaties worden volledig gedesinfecteerd (velen zelfs volgens de strenge Vlarem II-wetgeving), enzovoort. Dit protocol heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen. Gedurende de 5 maanden dat we terug open waren in 2020, werd er geen enkele besmettingshaard in een saunacomplex vastgesteld in België én Nederland. Ondertussen werd ook wetenschappelijk bevestigd dat het coronavirus afgebroken wordt in een saunacomplex, enerzijds door de chloor in zwembadwater en anderzijds door de hitte in de cabines (vanaf 56 graden)."

De hele sector vraagt zich dan ook af waarom zij sinds oktober opnieuw moesten sluiten en nog steeds geen enkel perspectief op heropening hebben. "De winkels, gewone zwembaden, rijscholen, kappers en vele contactberoepen zijn wel al opnieuw open. Bij ons is het honderden keren veiliger, en toch blijven wij in de kou."

Bart Jansen vraagt namens de hele sauna- en wellnesssector dat hun dossier vrijdag al gunstig wordt geëvalueerd. "Marc Van Ranst heeft al herhaaldelijk gezegd dat er wat hem betreft geen enkel risico bestaat in onze sector. We hopen nu echt dat de politiek luistert naar die visie en we heel snel -in alle veiligheid- onze klanten opnieuw de fysieke ontspanning en mentale opkikker van een sauna- en wellnessbezoek kunnen bieden."