Schermutselingen tussen collega’s aan stakerspost

Het is nu goed hommeles bij Tessenderlo Chemie in Ham. Woensdagavond kwam het aan de bedrijfspoort tot schermutselingen tussen de stakende arbeiders en de werkwillige bedienden en kaderleden. De arbeiders verwijten hun collega's van de kantoren een gebrek aan solidariteit, wat bij het passeren van de poort al enkele dagen tot woordenwisselingen heeft geleid. Daar is het echter niet bij gebleven, want volgens de directie mochten de bedienden en kaderleden woensdag niet naar huis. Een gijzeling dus. "Ze werden tegengehouden door leden van het stakerspiket, en met projectielen bekogeld zoals eieren, tomaten, vuurwerk en lichte explosieven. Dit bovenop de intimidatie door agressief taalgebruik en andere pesterijen die al dagen bezig zijn," zegt de directie. "Eén van de mensen is zelfs in het ziekenhuis opgenomen door gehoorschade."

stakerspost TC Ham Volgens de vakbonden is het net andersom. "Enkele bedienden zijn al meerdere dagen bezig met de arbeiders aan het piket uit te dagen. Dat is de aanleiding van de schermutselingen. Wij benadrukken overigens dat wij niemand tegenhouden om het bedrijf te verlaten. Dat zijn gewoon leugens."

In ieder geval zijn de onderhandelingen over de herstructurering, die volgens beide partijen nochtans constructief verliepen, intussen door de directie opgeschort. "In deze agressieve sfeer is het onmogelijk om verder te praten."

De bonden begrijpen die reactie niet: "Wij willen wel aan tafel, maar om vooruitgang te boeken moet je met 2 zijn. Het is de directie die ons gijzelt, want als de gesprekken zouden hervatten, moesten wij hier niet blijven staan."

(wordt dus vervolgd...)