Schreeuw om meer techniek wordt alsmaar luider

De oproep van Davy Jonckers (Yontec) om meer jongeren warm te maken voor het technisch onderwijs, is een bekommernis die breed wordt gedeeld in het Limburgse bedrijfsleven. Daarbij laten de ondernemingen zich niet onbetuigd om zelf richtingen in het STEM-onderwijs actief te ondersteunen. Zo werden woensdagavond maar liefst 44 certificaten uitgereikt in het kader van het Charter Techniekpromotie. "Een record, dat wijst op de enorme nood aan technisch personeel en de bereidheid van het bedrijfsleven om hier een oplossing voor te vinden", zeggen Johann Leten van Voka Limburg en Chris Slaets van Confederatie Bouw Limburg.

Het Charter Techniekpromotie is een onderscheiding waarmee Voka Limburg en Confederatie Bouw Limburg, bedrijven bekronen die actief de STEM- en techniekrichtingen ondersteunen via de Limburgse First Lego League. Dat is de grootste Lego-robotwedstrijd in dit land. Een ontdekkingstocht waarin meer dan duizend 11 tot 14-jarigen op een speelse manier kennismaken met technische vaardigheden, in de hoop dat hiermee de interesse wordt gewekt voor een technische opleiding. De bedrijven spelen een actieve rol in deze wedstrijd.

“Dit charter bewijst het engagement van onze Limburgse bedrijven", aldus Leten en Slaets. "Zij willen meer dan ooit een brug slaan met het onderwijs, zodat er een betere aansluiting is met de arbeidsmarkt. De nood aan technisch geschoold personeel is immers nijpend en houdt de groei van de Limburgse industrie en bouw tegen. Het is dus in ieders belang dat ook werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen en proberen om meer jongeren warm te maken voor STEM-onderwijs.”

“Dat 44 ondernemingen deze Lego-wedstrijd actief ondersteunen, is een hart onder de riem”, aldus nog Leten en Slaets. “Je creëert een uniek draagvlak waar onderwijs en ondernemingen nauw samenwerken. We geloven in de kracht van die samenwerking, omdat het een cruciaal element is om de enorme uitdagingen op de arbeidsmarkt te kunnen aanpakken.”

En ook gedeputeerde van Onderwijs, Bert Lambrechts, zet mee de schouders onder de verhoogde instroom in technische opleidingen. "Kinderen moeten de kans krijgen om hun technisch talent te ontdekken en te ontwikkelen. Enkel zo kunnen we de toekomstige uitdagingen aan, want Limburg heeft nood aan technische, hoger opgeleide mensen.”

In september start al de negende editie van de wedstrijd. Bedrijven die mee aan de kar willen trekken, mogen zich melden bij Voka of Confederatie Bouw. En voor de volledigheid: dit is het lijstje van de 44 laureaten voor 2020:

· Aarixa
· ACE
· Alro
· APK
· ASAP.be
· Beckhoff
· Belux Mondial
· BMLE
· Breetec
· Cats & Dogs
· Chapo
· Constructiv
· Cooltech
· Eiffage Reynders
· Europower Generators
· Flanders Make
· Fluentis
· Fluvius
· Grizaco
· Groep Jam
· Gutami Solar
· H.Essers
· Heraeus Electro-Nite International
· Jidoka
· Jong CBL
· Konings
· Limeparts-Drooghmans
· Loomans Plastics
· LRM
· Mathieu Gijbels
· Multimedi
· Ondernemersclub @hoc
· P&V Panels
· Pami
· Rezinal
· Rob*Air
· SKF Logistics Services Belgium
· SWM
· T2-campus
· TRIXXO Jobs
· Vandersanden Group
· Vanderstraeten
· VOS technics
· Willemen Infra